A zöldgazdaságban keresett új szakmákra készítenek tantervet az agráregyetemek

Írta: Szerkesztőség - 2013 június 26.

Szarvas, 2013. június 25., kedd (MTI) – A zöld gazdaság által igényelt új szakmákra dolgoznak ki tantervet az agráregyetemek. A Szent István Egyetem Gazdasági, Agrár- és Egészségtudományi Kara és konzorciumi partnerei, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kara, valamint a Nyíregyházi Főiskola Műszaki és Mezőgazdasági Kara 865 millió forint vissza nem térítendő, európai uniós támogatást nyert a projekt megvalósítására – hangzott el a projekt nyitórendezvényén, kedden Szarvason.

Az Ágazati együttműködés a hulladékgazdálkodás, a szennyvízkezelés és megújuló energia képzési rendszerének fejlesztése érdekében című projekt 100 százalékos EU-támogatásban részesült a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretéből.

A projekt keretében hetvenhét egyetemi oktató dolgoz ki tantervet 24 hónap alatt a mezőgazdasághoz kapcsolódó a zöld gazdaságban igényelt új szakmákra.

Ilyen szakma például a hulladékgazdálkodás, az élelmiszeripari melléktermékek hasznosítása, a komposztálás és a biogáztermelés.

 

A zöldgazdaságban keresett új szakmákra készítenek tantervet az agráregyetemek

 

 

 

A pályázat kiemelt célja a gyakorlati tapasztalatok beépítése az új szakmai tananyagokba ágazati együttműködés keretében.

A hulladékgazdálkodásban, a szennyvízkezelésben és a megújuló energiák területein tapasztalatokkal rendelkező vállalkozások segítik az egyetemi tanárok munkáját.

Aleksza László szakmai vezető elmondta: a projekt keretében Bologna-konform tananyagokat dolgoznak ki, a három szakterületre jelenleg komplex tananyag nem áll rendelkezésre az agrár felsőoktatásban.

Rámutatott: a munkaerőpiacon jelentős a kereslet a zöld gazdasággal összefüggő speciális szakmákra, és a hallgatók is szeretnének ezekből magasabb szintű képzést kapni.

Magyarországon az utóbbi években jelentős beruházások valósulnak meg a hulladékgazdálkodás, a szennyvízkezelés és a megújuló energiák területén, ezeket üzemeltetni kell hozzáértő szakemberekkel, mérnökökkel.

Emellett az államigazgatásban, a hatósági szakterületeken is egyre keresettebbek a speciális tudással rendelkező felsőfokú végzettségű szakemberek.

A konzorcium egyetemei a mérnökképzés átalakításával és megújításával a jövőben maradéktalanul ki tudják elégíteni a munkaerő-piaci igényeket – jegyezte meg Aleksza László.

 

MTI 2013. június 25.