fbpx

Átadták a Halászati Programközpontot Gödöllőn

Írta: Szerkesztőség - 2013 június 26.

Gödöllő, 2013. június 25., kedd (MTI) – Halászati Programközpontot adtak át kedden Gödöllőn, a „Komplex vidékfejlesztési lehetőségek a vízbázisok hasznosításán keresztül” elnevezésű szakmai tanácskozás keretében.

A Halászati Programközpontot a gödöllői Haszonállat-génmegőrzési Központ (HáGK, korábbi nevén KÁTKI), a Szent István Egyetem halgazdálkodási tanszéke, az Aranyponty Zrt. és az Iszapfaló Kft. hozta létre.

A partnerek célja egy olyan komplex szolgáltatási csomag kialakítása a magyar vízbázisok védelmére és hasznosítására, amely hozzájárul a vidék életminőségének és gazdasági potenciáljának növeléséhez.

 

Átadták a Halászati Programközpontot Gödöllőn

 

A HáGK és együttműködő partnerei által szervezett szakmai rendezvényen ismertették a Tanyató-programot, amely a Vidékfejlesztési Minisztérium által támogatott kiemelt projekt keretében valósult meg, és gazdája a Halászati Programközpont.

A program támogatja a tanyákon 50-200 köbméteres tavak kialakítását, amelyek alkalmasak haltermelésre, vízi szárnyasok természetes feltételek közötti tartására, de szerepük lehet az öntözésben és a csapadékvíz elvezetésében is.

 

A tanácskozáson V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár köszöntő beszédében elmondta: a Vidékfejlesztési Minisztérium évente 20-23 mintaprogramot indít el.

A mintaprogramok, kiemelt projektek a vidéki élet egy-egy területére fogalmaznak meg fejlesztési javaslatokat, a tapasztalatok alapján pedig javaslatokat tudnak tenni a kormánynak.

Az államtitkár hangsúlyozta azt is, hogy a programok sikeres működéséhez mindig kell egy segítő gazdasági szereplő.

Az államtitkár szólt az új halgazdálkodási törvényről is, amely – szabályozott keretek között – lehetővé teszi, hogy a falusi vendéglátásnak is része lehessen a horgász által kifogott hal.

V. Németh Zsolt elmondta, hogy a tervek szerint idén a Tanyató-program megvalósításához a Tanyaprogram részeként lehet támogatást kérni.

Bardócz Tamás, a VM főosztályvezetője az MTI-nek kifejtette: a minimum 50-100 köbméteres tanyató többfunkciós, hiszen szerepe lehet az öntözésben és a belvíz csökkentésében is.

Nem tisztán önsegítő program, hanem a gazdasági tevékenységek egyfajta kiegészítése – tette hozzá.

A főosztályvezető kiemelte, hogy az új halgazdálkodási törvény már segíti a Tanyató-program megvalósulását.

 

 

MTI 2013. június 25.