fbpx

Heti Válasz – Bitay: a földtörvény mindenképpen hatályba lép május 1-jén

Írta: - 2014 február 20.

Heti Válasz - Bitay: a földtörvény mindenképpen hatályba lép május 1-jénBudapest, 2014. február 19., szerda (MTI) – A vidékfejlesztési tárca állami földprogramért felelős államtitkára szerint a földtörvény május 1-jén akkor is hatályba lép, ha az unió nem üti rá a pecsétet.

Az MTI-nek a hetilap által szerdán eljuttatott, a csütörtöki lapszámban megjelenő interjúban Bitay Márton kijelentette: „az uniós agrártámogatások összege több ezermilliárd forintra rúg. Mi azt szeretnénk, ha ezt mind a magyar gazdák kapnák”. Hozzátette: olyan törvényt kellett alkotni, amely egyetlen négyzetméternyi földet sem enged át a spekulánsoknak, miközben egyetlen fillérnyi közösségi forrástól sem esik el az ország.

Az államtitkár szerint az volt a fő szempont, hogy az adott gazda helyben lakik-e és földművesnek számít-e.

„A földtörvény megalkotásánál jól működő uniós példákat vettünk alapul. A dánok is megküzdöttek a saját törvényükért, sok vita és jogi eljárás után mégis elérték, hogy nem szántják német traktorok a dán határt” – mondta.

Annak firtatására, hogy miután az osztrák agrárminiszter elállt attól, hogy az unió agrárminisztereinek tanácsa vegye napirendjére a magyar földtörvényt, Fazekas Sándor miniszter hajlandó lesz-e találkozni osztrák kollégájával, azt válaszolta: „amíg az a kérés, hogy az osztrákok is vásárolhassanak Magyarországon termőföldet, nincs miről tárgyalni”.

MTI 2014. február 19.