fbpx

Az őszi káposztarepce őszi lomtrágyázása

Írta: - 2017 június 16.

Az őszi káposztarepce napjaink egyik legintenzívebb és legfeszesebb termesztés-technológiát igénylő szántóföldi növénye. Nem elhanyagolható részlet a repce kiegyensúlyozott táplálása, különös tekintettel a mezo- és mikroelemek megfelelő időben és mennyiségben történő kijuttatására.

Okszerűség a jó fejlettségért

A harmonikus tápanyagutánpótlásnak okszerűnek is kell lennie. Ehhez ismernünk kell a területünk tápanyag szolgáltató képességét és a repce adott fenológiai fázisában jelentkező, egyes tápelemekre vonatkozó igényét is.

A repce lombon keresztüli tápanyag-ellátása, a tavaszi – elsősorban bórra és kénre koncentráló – lombkezelésekkel nagyon jól elterjedtek, azonban az őszi lombtrágyázás vonatkozásában még lemaradásban vagyunk az igazán jelentős repcetermelő országokhoz képest, ahol ezek elválaszthatatlan részei a technológiának.

A tartós fagyok beálltáig – és ezt az idei év szépen bebizonyította – fejlett, erős gyökérzettel, vastag gyökérnyakkal rendelkező, beállt egészséges állománnyal kell ahhoz rendelkezzünk, hogy:

  • egy komolyabb hidegekkel érkező tél ne okozhasson fel- és kifagyást,
  • a tavaszi indulás homogén és egyben robbanásszerű legyen.

E célok elérése érdekében ősszel különösen figyelnünk kell a gyökérzet megfelelő fejlődésére. Ebben a foszfor mint makroelem és két mikroelem, a bór és a cink is kulcsszerepet játszik.

Elemek turbóban

A foszfor gyökérképződésben játszott szerepe közismert. Megfelelő alaptrágyázással a repce gyökéren keresztüli foszforellátása ideális időjárási körülmények között egyszerűen megoldható. Probléma akkor merülhet fel például, ha a hideg hamarabb érkezik a kelletténél, vagy ha az egyre gyakrabban előforduló őszi aszályos időjárás miatt korlátozott a talajoldatból történő tápanyagfelvétel. Ilyenkor elkél a segítség a levélen keresztül, melyre a megoldás a FitoHorm Turbo Foszfor 3l/ha dózisban. Segítségével nem közvetlenül foszfort adunk a növénynek, hanem a benne lévő megváltoztatott foszforforma révén stimuláljuk a növény életfolyamatait. Az anyagcsere-folyamatok felpörgetése mellett a repcenövényünk immunitását is aktiválja a Turbo Foszforban lévő foszfit hatóanyag, mellyel a gombabetegségekkel szembeni ellenálló-képessége is jelentősen javul.

Az ősz káposztarepce cink igénye 150-200g/to, amelynek ősszel azért van különös jelentősége, mert a cink közvetve serkenti az auxin hormonok szintézisét, amely pedig alapvetően befolyásolja a gyökér- és szárnövekedést. Cink hiányos területen tehát erősen ajánlott 2-3l/ha Turbo Cink kijuttatása is.

A bór virág- és termésképzésben betöltött szerepe mellett alapvető mikroelemnek tekinthető a növények tápelem-felvételében is, ezért folyamatos és egyenletes ellátottságra van szükség a tenyészidőszak során. Közreműködik a szénhidrátok és egyéb anyagcseretermékek szállításában és tárolásában, a szállítószövetek kialakításában, így őszi feltöltéséről, a biztonságos áttelelés érdekében mindenképpen gondoskodnunk kell. Megújult bórtrágyánk Polybór Plusz néven kapható. Egyedülállóan magas (125g/l), kiválóan felvehető bór- és egyéb mikroelem-tartalma 2-3l/ha dózisban megfelelő megoldás a repce őszi bórigényének kielégítésére.

A szeptember októberi hónapokban végzett növényvédelmi beavatkozások alkalmával lehetőségünk van költséghatékonyan lombon keresztül is segíteni a növényeinket. Ne feledjük, a nagy termés kis dolgokon múlik, ezen ne spóroljunk!

www.fitohorm.hu