Profik az Amatőr Gépészek

Írta: Szerkesztőség - 2021 április 20.

Az idei tanévben két kategóriában, összesen 32 csapat nevezett a LETIA (Legyél Te is Agrárgépész) Országos Bajnokságára. A járvány miatt ezúttal interaktívan, szeptember vége óta folyamatosan, az online térben teljesítették a feladatokat a LETIA OB versenyzői. A döntőben végül három csapat mérhette össze a tudását.

 

Mezőgépészből agrárgépész

Az idei tanévben „Legyél Te is agrárgépész!” néven indult útjára a korábbi, „Legyél Te is mezőgépész!” Országos Bajnokság, melyet a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) szervezett. További újítás, hogy első alkalommal lett meghirdetve 9. évfolyamos diákok számára – párhuzamosan az Országos Bajnoksággal – a „Legyél Te is agrárgépész!” JUNIOR Bajnokság. A JUNIOR Bajnokság létrehozásának célja, hogy a jelenleg első évfolyamos – alapképzésben részt vevő – diákok is megismerhessék, megszeressék az agrárgépész hivatást.

 

Korábbi verseny elődöntője (Mezőfalva 2019.május 24. fotó: Kristóf Imre)
Korábbi verseny elődöntője (Mezőfalva 2019.május 24. fotó: Kristóf Imre)

 

32 csapat nevezett

A két kategóriában (LETIA OB 2020/2021- 23) és (LETIA OB JUNIOR 2020/2021-9) induló csapatok tagjai szeptember vége óta folyamatosan teljesítették a feladatokat. A JUNIOR-ok jellemzően kreativitást igénylő feladatokat kaptak, a nagyobbaknak azonban már sokkal szakmaibb feladatokat kellett megoldaniuk az egyes fordulók alatt. A pandémiára való tekintettel a gyakorlati feladatokat is online módon kellett végrehajtaniuk, vagy videó formájában beküldeniük.

 

A LETIA OB döntője

Április 15-én rendezték meg a döntőt. Mivel a diákoknak és szaktanáraiknak nagyon oda kellett figyelniük a jelenlegi járványügyi szabályozásokra, ezért minden feladatot úgy kellett kialakítani, hogy a csapattagok külön-külön feladatra bejelentkezve tudják azokat megoldani. Az úgynevezett várakozó szobákban a szaktanárok is lehetőséget kaptak, hogy nézhessék versenyzőiket.

 

Karbantartás a traktoron

Az online döntőn szakmai, kreatív és kvíz feladatokat is egyaránt kaptak a versenyzők.

Így pl. napi karbantartást kellett elvégezniük egy traktoron, és azt videó formájában beküldeniük értékelésre. Az interaktív döntőn már a feladatuk egy klasszikus ládáskombájn sematikus rajzának elkészítése, és a feltett kérdések megválaszolása volt. A gyakorlati feladatok közül nem maradhatott ki a már megszokott kvíz feladat sem: a MEGFOSZ és az MKB Pénzügyi Csoport által összeállított egy-egy kérdéssorra kellett válaszolniuk a diákoknak, egy új, nagyon érdekes interaktív rendszeren.

 

A LETIA OB 2020/2021-es versenyének helyezettjei:

1. helyezett:

Amatőr Gépészek csapata
Amatőr Gépészek csapata

 

2. helyezett:

Opus Populus csapata
Opus Populus csapata

 

3. helyezett:

SZAKISOKK csapata
SZAKISOKK csapata

 

A verseny szakmai zsűrije:

  • Bagdán Boglárka – Agrárminisztérium Agrárszakképzésért Felelős Helyettes Államtitkára;
  • Dr. Szabó István Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Oktatási és nemzetközi rektorhelyettese;
  • Kis Pál – MEGFOSZ alelnöke és az Auditker Kft. ügyvezetője;
  • Dr. Medina Viktor – a MEGFOSZ igazgatója;
  • Simon Attila – az MKB Pénzügyi Csoport képviselője, a bank Agrárium Főosztályának és az MKB Agrárpartner Program szakmai vezetője;
  • Pap Lajos – a Pap-Agro Kft. ügyvezetője;
  • Lovas József – KITE Zrt. vevőszolgálati igazgatóhelyettese.

 

Versenyképes hivatás

Harsányi Zsolt a MEGFOSZ elnöke elismerően szólt a diákok teljesítményéről és felhívta a figyelmüket az agrárgépész szakma iránt.

A MEGFOSZ-nak továbbra is stratégiai célkitűzése, hogy felkeltse a fiatalok érdeklődését az agrárgépészet iránt, bemutassa nekik a szakmában rejlő potenciált, s arra késztesse őket, hogy ezt a hosszú távon biztos megélhetést, továbbfejlődési lehetőséget nyújtó, versenyképes hivatást válasszák maguknak.”

 

Jövőre ismét

Az Agrárminisztérium és az MKB Pénzügyi Csoport évek óta támogatja a „Legyél Te is Agrárgépész!” Országos Bajnokság programot, ezzel is hangsúlyozva az agrárgépész szakma, a magyar agrárium és az utánpótlásképzés fontosságát. A MEGFOSZ a frissen szerzett tapasztalatokat felhasználva folytatja a LETIA OB és a LETIA OB JUNIOR verseny megrendezését. A következő tanévben is várják a szakma iránt elhivatott versenyzők jelentkezését.

 

Forrás: Viczián Ágnes MEGFOSZ

Összeállította: Kristóf Imre