fbpx

Az Év Agrárembere 2020 döntőse: Tóth Péter

Írta: Szerkesztőség - 2021 április 20.

Tóth Péter 1992-ben végzett agrármérnökként Debrecenben, közben 1989-től 1992-ig a Nemzetközi Agrárhallgatók Szövetségének (IAAS) az alelnöke volt. Spanyol tanulmányútján ismerte meg a minőségi sertéshús-előállítási rendszert. Annak mintájára alapította meg a spanyol Monte Nevado sonkagyár tulajdonosával 1991-ben, és jelenleg is vezeti az Olmos és Tóth Kft.-t. A cég mára vezető szerepet tölt be a magyar mangalicasertés tenyésztése, kereskedelme, feldolgozása és a sonka spanyol exportja tekintetében.

 

Tóth Péter, Állattenyésztés kategória
Tóth Péter, Állattenyésztés kategória

 

A Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke, amely mára a világ legelismertebb őshonos sertéstenyésztő szervezetévé fejlődött. Nevéhez fűződik a génmentés, génmegőrzés, génhasznosítás együttes alkalmazásának kidolgozása, amivel sikerült az 1991-ben mindössze 200 egyedet számláló fajtát nemcsak megmenteni a kihalástól, de mára több tízezres létszámúra szaporítani. Ezzel együtt új szektort is megteremtett.

Máig gyakorló sertéstenyésztőként, integrátorként, a MOE elnökeként, az Őshonos Haszonállatok Tanácsának elnökeként segíti a családi gazdaságok létrejöttét, működését, termékeik hazai és nemzetközi elterjesztését.

Az Ökumenikus Segélyszervezet állandó támogatója. A rendszeres adományozás mellett többek között tudással, élő állattal segíti a segélyszervezet kastélyosdombói szociális gazdaságát, ahol közreműködésével a gazdaság szerves részévé fejlődött a mangalicatelep. A halmozottan hátrányos helyzetű Somogy megyei térségben működő modellprogram fő célkitűzése, hogy évről évre több családot vezessen vissza a munka világába, és a vidéki, hosszú távon is önfenntartó életforma kialakításához gazdálkodási, állattenyésztési ismeretek átadásával is hozzájáruljon. Csaknem tíz éve tart kapcsolatot a szalonnai EU ROM Jövőért Egyesülettel, ahol szintén a munkába való visszavezetés a fő cél. Itt is az állattenyésztési, azon belül a mangalicatenyésztési tevékenységet támogatja tanácsokkal, anyagiakkal, hússal, élő sertéssel.

 

Válasszuk ki együtt az Év Agráremberét! Szavazzon Ön is ITT!