fbpx
943334

Piacképes fajták kellenek a holnap magyar mezőgazdaságába

Írta: Kohout Zoltán - 2023 november 18.

Fel van adva a lecke a holnap gazdáinak: speciális és piacképes fajtákat kell termeszteni, sokszínű termelési szerkezetben, okosabban kell használni az inuptanyagokat és nyitni kell a kisebb energiaigényű növények felé.

sokszínű szántóföldi vetésszerkezet
Fotó: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Tudatosabban kell csinálni

Mindezt az Agrárminisztérium ágazatért felelős államtitkára mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által szervezett kaposvári gazdafórumon szerdán. Feldman Zsolt szerint a szántóföldi növénytermesztésben fontos a termelési szerkezet differenciálása, speciálisabb, piacképes fajták termesztése. Emellett tudatosabban kell gazdálkodni az inputanyagokkal, és a kedvezőtlenebb adottságú területeken nyitni kell a kevéssé energiaintenzív termesztési technológiák alkalmazása felé.

Feldman Zsolt tájékoztatást adott arról, hogy a magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv módosításának elfogadása december végéig, január elejéig várható. E módosítások legjelentősebb elemei közt szerepel az Agro-ökológiai Program (AÖP) gazdálkodók által választható gyakorlatainak bővítése, gyepen és szankciórendszer sávossá alakítása. A gyepgazdálkodók az AÖP támogatás eléréséhez jövő évben az eddigiekhez képest többféle, környezeti szempontból kedvező vállalást tehetnek, ami könnyebbé teszi a programban való részvételüket a jövő évtől. Az Európai Bizottsággal megállapodtak abban, hogy már az idei évben igényelt AÖP támogatások esetében a 100%-os teljesítési kötelezettség helyett a részleges teljesítés is lehetséges, természetesen arányosan csökkentett kifizethető támogatás mellett.

Egyre többen foglalkoznak alternatív növényekkel

Feldman Zsolt új KAP első évének tanulságaként említette, hogy megszokásból nem lehet már megfelelni, nemcsak a támogatásoknak, hanem a változó természeti és piaci környezetnek sem. Például a szántóföldi növénytermesztésben érdemes a vetésforgót sokkal jobban diverzifikálni, ezzel támogatva a termés és a betakarítás biztonságát, illetve mérsékelni a kedvezőtlen időjárási tényezők okozta jövedelmezőségi kockázatokat.

cirok szántóföld
A szárazságtűrő cirok eredményesen termeszthető az időjárás-változás korában is Fotó: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

A széles körben termesztett öt fő kultúrnövényen (búza, kukorica, árpa, napraforgó, repce) túl sok gazdálkodó kezd el foglalkozni alternatív szántóföldi kultúrák termesztésének lehetőségével, legyen az szója, cirok, köles, olajlen, a különböző pillangós virágúak (vörös here, lucerna), mák, rozs, tritikálé vagy éppen szántóföldi zöldségtermesztés. Perspektivikus a méhlegelőkre, vadföldekre, zöldtrágyanövényekre, köztes növényekre irányuló vetőmagtermesztés is sokak számára.