fbpx

Újabb konkurens a magyar baromfi piacának

Írta: Kohout Zoltán - 2023 november 18.

A sokéves átlagot meghaladó mértékben nő a baromfi termelése ebben a kelet-európai országban, és készek betörni az EU piacaira. Ha ez sikerül nekik, az kétszer akkora termeléssel a magyar baromfi exportpiacaira is hatással lesz.

baromfitelep
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Nagy ugrásra készül a szerb baromfiszektor

A Baromfitenyésztők Szerbiai Szövetség becslése szerint az európai piachoz való hozzáférés gyakorlatilag megkétszerezheti a szerb baromfitermelést. Ez az ágazat Szerbia mezőgazdaságának leginkább virágzó és leginkább iparosodott ágazata. 2020-ban 115 ezer tonna baromfihúst és 1,71 milliárd étkezési tojást termeltek, 2022-ben az előző évit, 4, az ötéves átlagot 7,3%-kal meghaladó teljesítményt produkált a szektor. Miközben az afrikai sertéspestis vírusa nagy pusztítást végzett a sertésiparban, a szarvasmarha-tenyésztés pedig évtizedek óta gondban van, a baromfitenyésztők kiemelkedően jól állnak. Nemcsak szinte teljes mértékben kielégítik a hazai piaci igényeket, már a kapuban állnak, hogy kibontakoztassák az észak-balkáni ország exportpotenciálját.

Nyílik az út Európába

Ehhez az elrugaszkodáshoz egyetlen nagy lökésre van szükségük: csirkehús, naposcsibe vagy tojás exportjára az Európai Unióba. Ez egyelőre tilos, bár már 2020-ban szó volt róla az EU és a szerbek közötti tárgyalásokon, hogy 2022-2023-tól megnyílik onnan a behozatal. 2021-ben a szerb ágazati szövetség bejelentette, hogy Szerbia technikai engedélyt kapott a csirkehús EU-ba történő exportálására, de a tényleges szállítások nem kezdődtek, mivel még összhangba kell hozniuk a jogszabályi kereteket az európai állat-egészségügyi szabályozással.