fbpx

Zuhan az ukrán kivitel, pedig Egyiptom több búzát vásárolna

Írta: Kohout Zoltán - 2023 november 17.

Az észak-afrikai arab állam jelentősen növeli búzaimportját. Az orosz háború előtt ezzel nem lett volna gond, de most az ukrán kivitel jelentősen visszaesik az agresszió miatt.

búza malomipar
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Kevesebb a búza Egyiptomban

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) legfrissebb gabona- és takarmánypiaci frissítése szerint Egyiptom várhatóan 12 millió tonna búzát importál a 2023/24-es gazdasági évben, ami 6,9%-os növekedés az előző évhez képest. Az import növekedésének oka a termelés és a beültetett terület csökkenése: idénre ez 1,35 millióról 1,45 millió hektárra esett vissza az egyiptomi lóhere és cukorrépa területnövekedése miatt. A 2023/24-es egyiptomi búzatermelést 8,87 millió tonnára becsülik, ami 6,6%-kal alacsonyabb, mint 2022/23-ban – közölte az USDA. Egyiptom a világ legnagyobb búzaimportőre, a globális beszerzések 16%-át adja, és kulcsfontosságú búzabeszállítókra támaszkodik, beleértve Ukrajnát, Oroszországot, az Európai Uniót és Ausztráliát. A mostani szezonban 20,6 millió tonnára becsülik a búzafogyasztást.

Ezért (is) éri meg az oroszoknak a háború

Ezzel az oroszok háborújának egyik mozgatórugója is lelepleződik: az ukrán hajók katonai megtámadása, az orosz kereskedelmi blokád – vagyis az ukrán gabonakivitel akadályozása kedvez az orosz gabonák értékesítésének. Oroszország ukrajnai inváziója óta nő a búza ára, így Egyiptom egyre inkább függ az orosz árutól. Az egyiptomi General Authority Supply Commodities (GASC) 2023/24-es tenderei során 1,6 millió tonnát vásároltak a nemzetközi piacokról, ebből 1,12 millió tonnát Oroszországból, 360 ezer tonnát Romániából és 120 ezer tonnát Franciaországból.

Az ukránok exportjuk negyedét elvesztik

Az idei ukrán búzakivitel mindezzel párhuzamosan negyedével esik vissza. Az orosz agresszió ebbe nemcsak a kivitel logisztikájának akadályoztatásával nyúl bele, hanem azzal is, hogy kisebb a termőterület, kevésbé biztos-biztonságos a betakarítás, illetve az oroszok sok terményt egyszerűen ellopnak a megszállt területekről. Ukrajna július óta 4,8 millió tonna búzát exportált, leginkább Romániába, Spanyolországba vagy Egyiptomba. Kukoricából havi átlagban 1-1,6 millió tonna hagyja el az országot az USDA becslése szerint. A MezőHír úgy kalkulálja, így mindkét terményből 25-28 százalékkal romolhat az exportteljesítményük a következő betakarításig.