fbpx

Két országé lehet a világ csirkeexportjának 80 százaléka

Írta: Kohout Zoltán - 2023 november 17.

Kína is erősít, de a fasorban sincs Brazíliához vagy az USA-hoz képest.

Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) szerint a globális csirkehúsexport jövőre várhatóan eléri a 14 millió tonnát, ami majdnem 3%-os növekedést jelent az idei exporthoz képest.

 Ebben a forgatókönyvben az előrejelzések szerint Brazília adja a világ exportjának 36%-át, az Egyesült Államok (a világ második legnagyobb csirkehús-termelője) pedig 25%-át.

Az USDA jelentése szerint 2019 óta, a járvány előtti év óta a csirkehús exportja csak 7%-kal nőtt. A 11 országot érintő összehasonlításban ezek közül legalább négyen tapasztaltak csökkenést: az Egyesült Királyságban 44%, Argentínában 40%, az Európai Unióban 20%, Fehéroroszországban pedig körülbelül 14%-kal esett vissza a termelés. Ezzel szemben Oroszország 30, Kína 24, Thaiföld pedig 16%-kal növelte exportját, ugyanannyira, mint Törökország.

Azonban még az ezekből az országokból származó többletmennyiség sem közelíti meg a Brazíliában előre jelzett további 1,1 millió tonnás csirkehús-termelési növekedését, ami öt év alatt 27,5%-os volumenbővülést jelent. Ha ezek a tendenciák 2024-ben is fennállnak, Brazília részesedése a globális csirkehúsexportban közel 20%-kal nő 2019-hez, a járvány előtti évhez képest.