fbpx

Támogatott a baromfiágazat, meg kell őrizni versenyképességét

Írta: Barna Ferenc - 2023 október 13.

Továbbra is fontos támogatási formája az ágazatnak az étkezési tojást termelő tyúkállományok állatjóléti támogatása, hiszen 2022-ben mintegy 2,4 milliárd tojást állított elő 550 árutermelő gazdaság itthon. De az agrárkormányzat az elmúlt időszakban folyamatosan támogatta a baromfiágazat fejlődését és versenyképességét – így foglalható össze Nagy István agrárminiszter a Tojás Világnapja alkalmából szervezett szakmai konferencián elmondott beszéde.

Nagy István, Tojás Világnapja, szakmai konferencia
Napjainkban azonban azzal szembesülünk, hogy a ma élő ember nem fogadja el a nagyüzemi állattartást – mondta a miniszter (fotó: Vermes Tibor)

Bemutatható, hogy állatjóléttel magas komfortfokozat nyújtható

A tárcavezető hangsúlyozta, napjainkban azzal kell szembesülnünk, hogy a ma élő ember nem fogadja el a nagyüzemi állattartást, amellyel kapcsolatban olyan álromantika uralkodott el, amit nagyon nehéz legyőzni. Tudományos kutatásokkal azonban bemutatható, hogy állatjóléttel magas komfortfokozat nyújtható. Hozzátette, éppen ezért a problémára összefogással, a tudomány, a tenyésztés és a takarmányozás oldaláról egységes választ kell adni, hiszen az embereket nem lehet megfosztani a legteljesebb értékű fehérjétől.

Élelmiszerbiztonsági szempontból jelentős előrelépés, hogy a fogyasztók ma már a jól látható, magyar származásra utaló eredetmegjelölés alapján választhatják az itthon termelt árut. A rövid ellátási lánc ugyanis mindannyiunk érdeke, hiszen biztonságos és fenntartható ellátást eredményez.

Fontos a telephely-fejlesztési projektek támogatása, megvalósítása

A miniszter arra emlékeztetett, az agrárkormányzat az elmúlt időszakban folyamatosan támogatta az ágazat fejlődését és versenyképességének megőrzését. Éppen ezért a Vidékfejlesztési Program részeként a teljes baromfiágazat telephely-fejlesztési projektjei közül 596 számára nyújtottunk támogatást, több mint 189 milliárd forint értékben. AVidékfejlesztési Programban kétféle állatjóléti támogatási programmal segítik a szektor szereplőit az állatbetegségekkel szemben.

A tárcavezető kiemelte, továbbra is fontos támogatási formája a tojáságazatnak az étkezési tojást termelő tyúkállományok állatjóléti támogatása, amely prioritásként szerepel a 2027-ig tartó KAP Stratégiai Tervben. Hozzátette, az étkezési tojótyúkoknál és a tenyészbaromfi állományoknál toxinmentes takarmányozással érdemes a baromfiállományok jólétén javítani – ezért kapott összesen csaknem 600 baromfitartó 13 milliárd forint összegű támogatást.

A 2023-as támogatási időszakra még lehet kérelmeket benyújtani!

Bár a határidő nagyon közeli, október 15-én jár le. Emellett lesznek beruházási, járványvédelmi, génmegőrzési, illetve állatjóléti támogatások.

Ezeknek a céloknak az elérésére a KAP Stratégiai Tervből a mezőgazdasági üzemek fejlesztésére 1,26 milliárd euró, a járványvédelmi elemeket is támogató beruházásokra 20 millió euró áll majd rendelkezésre a miniszteri tájékoztató szerint.

Forrás: AM Sajtóiroda