fbpx

Az agrárium kiaknázatlan lehetőségei

Írta: Barna Ferenc - 2023 október 13.

A grúz-magyar agrárgazdasági kapcsolatok olyan ütemben bővülnek, amelyekből Európa és Ázsia is egyértelműen nyerhet – mondta Nagy István agrárminiszter Tsinandaliban, ahol Otar Samugia, Georgia mezőgazdasági és környezetvédelmi miniszterével egyeztetett.

Szőlő
Készek vagyunk megosztani a georgiai gazdákkal a gyakorlati tapasztalatainkat (fotó: AM)

A két miniszter áttekintették az agrárium kiaknázatlan lehetőségeit az országok közötti kooperációban. Ennek alapját az idén májusban Tbilisziben aláírt mezőgazdasági együttműködési szándéknyilatkozat adta.

Az agrár-együttműködés fő területei:

  • vetőmagtermesztés- és nemesítés;
  • gyümölcs- és zöldségtermesztés;
  • szőlészet;
  • méztermelés.

A két tárcavezető a hűtőházak telepítésben történő együttműködésről is tárgyalt. Nagy István hozzátette, emellett készek megosztani a georgiai gazdákkal a gyakorlati tapasztalataikat a hazai agrárszektorban kiemelkedő teljesítménnyel bíró magyar vállalatok.

Komoly partnerségi lehetőségek rejlenek a vetőmagtermesztésben

A magyar vetőmag-előállítás és termesztés a hazai mezőgazdaság egyik csúcsteljesítménye, évente ugyanis csaknem 500 millió euró értékű árut állít elő. Éppen ezért van lehetőség a kétoldalú kereskedelem fokozásának érdekében a georgiai gazdálkodók elvárásainak megfelelő, kiváló minőségű vetőmagokat exportálni.

Ezek a vetőmagok pedig a helyi adottságoknak megfelelően tovább alakítva eljuthatnak majd más keleti piacokra – mondta a magyar tárcavezető.

Szőlő
Magyarország elkötelezetten támogatja Georgia európai uniós integrációját és kész megosztani ismereteit a közösséghez történő csatlakozás érdekében (fotó: AM)

Forrás: MTI