fbpx

Új hibridek profi termelőknek

Írta: Szerkesztőség - 2019 április 04.

A 2019-ben 100 éves RAGT neve egyet jelent a szaktudással és az innovációval

Jelenleg is elérhetők a piacon a régi nagy kedvencek, mint a Phileaxx, mely még mindig több mint 30 ezer hektár termőterülettel bír, vagy az Alexxandra és Duo változata, melyek nagyon jó alkalmazkodóképességükről és gyors vízleadásukról váltak híressé.

De a világ forgása nem áll meg. Változó világunkban a nemesítőknek is egyre gyorsabban kell megoldást találniuk az olyan kihívásokra, mint pl. a klímaváltozás vagy az új kártevők és betegségek elterjedése. Az RAGT éves bevételének 15%-át forgatja vissza fejlesztési tevékenységre, és ennek köszönhetően a 26 általunk nemesített növényfajban kimagaslót tudunk nyújtani.

Így született a piacvezető tavaszi sörárpa: az RGT PLANET, és Európa legnagyobb területen termesztett őszi búzája: az RGT REFORM. De szintén így születtek azok az új szemeskukorica-hibridek, melyek eddig csak a fajtakísérletekben voltak láthatóak, de az idei évtől már megvásárolhatók kereskedelmi forgalomban is.

Ezek közül az egyik kiemelkedő a DRAGSTER, éréscsoportja FAO 390. Mind éréscsoportja, mind alkalmazkodóképessége lehetővé teszi, hogy az egész ország területén, minden termőhelyen sikerrel termeszthető fajta legyen. 2018-ban 11 helyen ért el dobogós helyezést olyan fajtasorokban, ahol számos versenytárs, köztük az ország eddigi legjobb hibridjei voltak jelen. Mind a magas termőképességű (12-14 t/ha termésátlagú), mind az alacsonyabb (5-8 t/ha átlagú) helyeken képes volt győzni. De még azokon a helyeken is, ahol a terület heterogenitása miatt nem az elsők között végzett, látható, hogy kiemelkedik a közvetlen környezetében levő hibridek közül. Mindez jól mutatja e fajta alkalmazkodó-képességét, mely nem csak a különböző termőhelyeken, de kísérleti eredményeink alapján a különböző évjáratok között is megfigyelhető.

Az RGT DAMIXXUS szintén FAO 390-es hibrid. Annyira új, hogy regisztrációs oklevelén még szinte meg sem száradt a tinta, hiszen 2018-ban kapott állami elismerést. Mindössze kétéves állami teszt elegendő volt a fajta megfelelőségének bizonyítására. Az RGT DAMIXXUS is minden termőhelyen megállja a helyét. 2018-ban 25 fajtasorban szerepelt, ahol átlagosan 12,57 t/ha-os eredményt ért el. Ez összességében 4%-kal magasabb, mint a fajtasorokban szereplő összes hibrid átlaga (még azzal együtt is, hogy a sorok átlagát a késői hibridek erősen húzzák felfelé). Alkalmazkodóképességének jó mutatója, hogy az idei évben alacsonyabbnak számító 8 t/ha-os termőhelyeken is bőven átlag fölött termett. A keceli homokon például 6%-kal, de Kunágotán is 5%-kal haladta meg a fajtasor átlagát. A jobb termőhelyeken azonban 1014%-kal is jobb volt a versenytársak átlagánál (mint pl. Rémen vagy Nagyhomokon). A fajta kifejezetten jól alkalmazkodik a különböző talajtípusokhoz. Nem csak a csernozjomon, de a homoktól a réti talajokig mindenhol jól teljesített.

A FAO 400-as éréscsoport elejéről az RGT NOEMIXX FAO 410-es és az RGT URBANIX FAO 450-es új hibrideket ajánljuk. Ez az éréscsoport egyre népszerűbb a termelők körében, mivel közel azonos érésidővel, de kicsit magasabb termésszinttel számolhatnak a FAO 300 végi hibridekkel összehasonlítva. Az RGT NOEMIXX erőteljes kezdeti fejlődésével, és korai virágzásával valóban jó példa erre. Bár újdonsága miatt – kevés vetőmag állt rendelkezésre – viszonylag kevés helyen jelent meg a fajtasorokban, Jánoshalmán, Mélykúton vagy Mátyásdombon megmutatta 14 t/ha fölött termőképességét. A fajtasorok átlagából látható, hogy összességében nem a legjobb helyekre került, 12,06 t/ha-os országos átlaga így is 2%-kal múlta felül a helyek átlagát.

Az RGT URBANIX a középérésű hibridek között szintén jól szerepelt. A benne rejlő terméspotenciált jól szemlélteti a 17,5 t/ha-os mocsai, vagy a 16,3 t/ha-os szabadi eredménye. Emellett azonban számos helyen tudott 13-14 t/ha-os terméseredményt produkálni, melyekkel átlagosan 5%-kal haladta meg az összes kísérletben szereplő fajta átlagát. A hibrid nagyon jól bírja a tőszámsűrítést, így intenzív körülmények között, 75 ezer tő/ha körüli termőtőszámot biztosítva, talán még ezek az eredmények is fölülmúlhatók.

Kukoricák kapcsán egy korábbi FAO 400 végi hibridünk RGT LEXXTOUR is megújult egy kissé, mivel elérhetővé vált DUO változatban is.

A bemutatott kukoricahibridek mindegyikét aszályos körülmények között is teszteltük. Ma már csak azok a fajtajelöltek kerülhetnek be az RAGT portfóliójába, melyek mind aszályos, mind normál körülmények között felülmúlják a piac vezető hibridjeiből álló kontroll csoport átlagát, azaz versenyképesek a piac legjobbjaival. Így mind az öt hibrid a Stressztűrő vagy Stressztűrő-jelölt kategóriába tartozik.

Napraforgóhibridek kapcsán sem tétlenkedik az RAGT mivel az elmúlt 2 év folyamán a hagyományos LO és a HO napraforgók piacán is vezettünk be új termékeket a piaci igényeket szem előtt tartva.

Linolsavas napraforgók piacán az RGT FRANKLLIN LOCL a gyengébb termőhelyű gazdákat is segíti jó alkalmazkodó képességével, valamint az RGT EIFFELL LOCL-t a jobb talajadottságokkal bíró gazdáknak ajánljuk, ahol megállja a helyét.

Magasolajsavas napraforgók kapcsán az RGT SITTINGBULL HO, mint hagyományos gyomirtású, illetve Clearfield gyomirtású technológiához az RGT ABSOLLUTE HOCL és RGT VOLLCANO HOCLP lett bemutatva a széles nagyközönségnek, így mindenki megtalálja az igényei szerinti HO és LO napraforgóját.

Napraforgóinknál, mint a korábbi hibridjeinknél is az átlag fölötti olaj- és olajsavtartalom jellemző, valamint kiváló betegség-ellenállósággal rendelkeznek. Széles választékunk kapcsán minden termelő kedvére válogathat napraforgó hibridjeink között.

A 2018-as, valamint a 2019-es szezonban növekszik a magasolajsavas napraforgók részaránya a hagyományossal szemben, erre kellően felkészülten, még elérhető készletekkel állunk a magyarországi termelők rendelkezésére.

Mind az európai, mind a magyarországi tendenciákat követve a cirokban is megújult portfólióval állunk a gazdálkodók elé. Európai viszonylatban 6%, míg Magyarországon közel duplájára nőtt a szemes cirok vetésterülete.

Az elmúlt 2 évben a szemes cirok kapcsán megjelent piaci igényeket követve két új vörös szemescirokhibriddel jelentkeztünk, RGT HUGGO közép korai érésidővel, illetve RGT GGUSTAV közép kései érésidővel. Mind kettő hibrid kielégíti a már futó, valamint újonnan megjelent piaci igényeket. Cirokhibridjeink tannintartalma határérték alatti, ami el is várható Európa 3. legnagyobb cirok nemesítőjétől.

Ezek mellet az állattartóknak is új VEGGA bugás silócirokkal kedveskedünk, mely a jobb agronómia tulajdonságai mellett a kiváló beltartalmi eredményeivel hívja fel magára a figyelmet.

Hibridjeinkről bővebben a területi kollégáknál, vagy az alábbi webes felületeken kaphatnak információkat, valamint MY RAGT1.0 applikáción keresztül mind Android, mind IOS rendszeren letölthető és használható.

Jogosan gondolja egyre több termelő, hogy az RAGT – A másik út a sikerhez!

További információ:

www.ragt-vetomag.huwww.duokukorica.hu

www.facebook.com/ragt.vetomagkft