fbpx
506092

Közeleg az adatszolgáltatás határideje!

Írta: Barna Ferenc - 2023 október 17.

A csomagolást végző, körforgásos terméket használó gyártók első adatszolgáltatási határideje 2023. október 20-a – a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer működésének részletes szabályairól szóló 80/2023. (III.14.) Kormányrendelet (EPR) alapján nincs különbség gazdasági méret alapján a vállalkozások között.

Gomba a dobozba
Minden mezőgazdasági vállalkozást érint az adatszolgáltatást, ahol csomagolás történik (fotó: Horizont Média/Archívum)

Minden vállalkozást érint, ahol van csomagolás

A fenntarthatóság, mint szemléletmód az élet minden területére kiterjed, így egyre nagyobb fókuszt kap a mezőgazdaság és az élelmiszeripari termelés területén is. Azonban most ez konkrét feladat és gazdasági kötelezettség formájában is megjelenik az agrárvállalkozások életében.

A kamara felhívja az agrárvállalkozások figyelmét, hogy az EPR rendelet nem tesz különbséget vállalkozási formák és gazdasági méretek között. A tevékenység alapján határozható meg a „személyi” hatály: minden csomagolást végző vállalkozás érintett attól függetlenül, hogy fogyasztói, gyűjtő, vagy szállítási csomagolási formákat alkalmaz.

Tehát érintett:

  • az őstermelő;
  • a kistermelő
  • az ÖCSG;
  • a mikro-,
  • a kis-,
  • a közepes méretű vállalkozás
  • a nagyvállalatok,
  • nagykereskedő,

amennyiben tevékenységi körében csomagolást végez.

Negyedévente kötelező!

Az EPR rendelet alapján minden kötelezettnek negyedévente, a tárgynegyedévet követő hónap 20. napjáig az országos hulladékgazdálkodási hatóság részére (OKIRKAPU) adatot kell szolgáltatnia.

Az adatok sikeres feltöltéséhez és a teljes körű adatszolgáltatáshoz a Felhasználói leírás az országos hulladékgazdálkodási hatóság által működtett felületen érhető el.

A kamara tagjai adminisztrációs kötelezettségének sikeres végrehajtása érdekében gyakran ismételt kérdések (GYIK) formájában állított össze segédletet.

Az adatszolgáltatási kötelezettség és az EPR díjfizetés alanyainak azonosításához a NAK útmutatót készített, mely infografikaként érhető el honlapján.

A szerver túlterhelt
Az adatszolgáltatásnak már most érdemes nekiállni, mert a felület esetenként túlterhelt, „sorban állás” alakulhat ki.

Forrás: NAK