fbpx

Újdonságok a Farm Progress Show-n

Írta: Agrárágazat-2023/10. lapszám cikke - 2023 október 18.

A Farm Progress Show az USA legnagyobb szabadtéri mezőgazdasági gyakorlati rendezvénye, amely évente több mint 600 kiállító termékének ad lehetőséget a bemutatkozásra a világ minden tájáról. Idén 70 éves jubileumát ünnepli a szakvásár. Talán ez az egyetlen olyan rendezvény a világon, amelyet évente váltakozva két helyszínen rendeznek meg. Páros években az Iowában található Boone-ban kialakított helyszínen, míg páratlan években – mint pl. idén is – Illinois államban, Decaturben várja az érdeklődőket.

Az első Farm Progress Show-ra 1953. október 2-án került sor az Illinois állambeli Armstrongban, az Earl Bass farmon, amelyre több mint 75 000 látogató volt kíváncsi. Mint ahogy a korábbi években rendezett show-k, úgy az idei is számos gépújdonság premierjének adott otthont.

Új Quadtrac és elektromos Farmall

A Case IH több újdonság bemutatását is erre a jeles rendezvényre időzítette. Ezek közül az egyik legnagyobb érdeklődést az új megjelenésű Steiger Quadtrac 715 gumihevederes törzscsuklós traktor váltotta ki, amely a maga 778 LE maximális teljesítményével a Case IH eddigi legerősebb erőgépe. Az új Quadtrac 715 már egy új tervezésű motorháztetőt kapott, amelynek megjelenése illeszkedik a korábban bemutatott, illetve megújult szériák dizájnjához. A 715-ös traktorban az FPT Industrial vadonatúj C16 TST dízelmotorja szolgáltatja a nyomatékot.

Case IH Quadtrac 715 traktor
Az új Case IH Quadtrac 715 már új tervezésű motorháztetőt kapott (fotó: caseihmediacentre.com)

Teljesítménye névleges 2100-as fordulatszámon 715 LE, míg maximális teljesítménye 778 LE, 1900-as fordulatszámon. Az újratervezett kipufogónak és a 27%-kal nagyobb fényerejű LED-világítástechnikai rendszernek köszönhetően a munkaterület láthatósága is tovább javult. A nagy teljesítményhez a gép növelt terhelhetőségű, szélesebb gumihevederes járószerkezetet kapott.

A Case IH másik szenzációja a teljesen elektromos hajtású Farmall traktora. A 75C Electric a dízelhez hasonló teljesítményt kínál, átlagos, 4 órás üzemidővel és gyors újratöltéssel. Biztonságos, könnyen használható, automatizált technológiai funkciókkal párosítva csendes, kényelmes, zéró emissziós traktor, maximális sokoldalúságot kínálva. A Farm Progress Show-n bemutatott Farmall 75C Electric korlátozott rendelésre 2024 első negyedévétől lesz elérhető.

Új tengely a Kinze átrakókocsin

A Kinze Manufacturing egy új keréktengelyt mutatott be az 1121-es átrakókocsiján. A tengerentúlon előszeretettel alkalmazzák a kukoricasortávba illeszkedő ikerkerekes megoldásokat. A Kinze viszont nemcsak egy sima merev tengelyre rögzített ikerkerekes kerékagyat, hanem egy sokkal komplexebb megoldást mutatott be. Az ikerkerék-felfüggesztés a lengőtengely végén központosított himba rendszerű, a kerekek így keresztirányban külön-külön is követik a talajegyenetlenséget.

Kinze 1121 átrakó kocsi
A Kinze Manufacturing egy új keréktengelyt mutatott be az 1121-es átrakókocsiján (fotó: kinze.com)

A lengőtengely karja függőleges irányban is süllyeszthető/emelhető, ennek köszönhetően a kocsi magassága, illetve átrakodási magassága is 15 cm-es határon belül változtatható. A csapok kenéséhez egy kerekenként 8 zsírzóponttal rendelkező, jól hozzáférhető központosított kenési panelt is kialakítottak. Az új kerékfelfüggesztésen kívül a kombájnos által is jól látható kijelzőket kapott a pótkocsi mérlegrendszere, de a könnyebb karbantartáshoz a csigarendszer kezdetéhez, jól hozzáférhető helyen 8 pontos központi zsírzópanelt is kialakítottak.

A tengerentúlon is bemutatkozott a CLAAS XERION 12

A XERION 12-es sorozat érkezésével a tengerentúlon is bővül a legnagyobb teljesítménykategóriában a CLAAS erőgépkínálata. A két új típus a XERION 4200-5000 modellcsalád fölött helyezkedik el, nagy hatékonyságú, 2.0-ás alacsony motorfordulat-megoldással, CEMOS kezelőtámogató rendszerrel, akár percenként 537 literes hidraulikateljesítménnyel, illetve tágas, négy ponton rugózott fülkével. Emellett a TERRA TRAC kivitelű modellek új fejlesztésű, csillapított gumihevederes hajtásrendszerrel vannak szerelve. Így minden téren erősebb géptípusok érkeznek: nagyobb jövedelmezőség, több vonóerő, megnövelt kényelem és fejlettebb kezelőtámogató rendszerek. Észak-Amerika, Közép-Európa és Dél-Amerika mellett olyan ország is, mint például Ausztrália, a gép leendő kulcspiacai közé tartozik.

Xerion 12 traktor
A XERION 12-es sorozat érkezésével a tengerentúlon is bővül a legnagyobb teljesítménykategóriában a CLAAS erőgépkínálata (fotó: claas-group.com)

A Big Bud feltámadt hamvaiból

A Big Equipment Company 40 év után először gyárt vadonatúj Big Bud traktorokat. Az új Big Bud 700-ast két alapelvet szem előtt tartva fejlesztették: a felhasználói szinten könnyű szervizelhetőség, valamint a nagy teherbírású váz és alkatrészek, a legkeményebb mezőgazdasági, illetve építőipari alkalmazásra.

A Big Bud 700 traktor váza 4 cm vastag acéllemezből készült, és a nagy teherbírású CAT 988 HD tengelyekre támaszkodik, amelyeket általában nagy bányászati rakodógépeken használnak. A nyomatékot 640 lóerős CAT dízelmotor szolgáltatja.

Big Bud 700 traktor
Új Big Bud az idei Farm Progress Show-n (fotó: titan-intl.com)

A traktort a Titan standján lehetett megtekinteni, ami nem véletlen, hiszen a Big Bud 700 többféle Low Sidewall Technology® abroncskonfigurációs opcióval is elérhető, beleértve a kettős vagy szimpla Goodyear® Optitorque® LSW710/65R46 R-1 gumiabroncsokat, egészen a világ legnagyobb mezőgazdasági abroncsáig, a Goodyear® Optitrac® LSW1400/30R46 R-1W-ig.

Frissített New Holland CR kombájnszéria

A New Hollandnál debütált az új T4 Electric Power traktor, amely a jövő évtől lesz az erőgépkínálat tagja. A fejlett lítium-ion akkumulátorral szerelt, autonóm funkciókkal rendelkező, teljesen elektromos meghajtású univerzális traktor egyenletes teljesítményt és nyomatékot biztosít. Állattartási, speciális növénytermesztési és önkormányzati feladatokra ajánlják.

New Holland CR kombájn
A frissített CR kombájnszéria a New Holland standján (fotó: media.cnhindustrial.com)

Szintén bemutatkozott a frissített New Holland CR kombájn. A jövő évtől elérhető CR sorozat számos frissítést kap, többek között a kezelő kényelmének és jó közérzetének további növelése érdekében prémium minőségű teljes bőrülést, vagy luxusszabású varrott ülést kínál. A produktívabb munkakörnyezet érdekében az ülések választható jellemzői közé tartozik a kétfokozatú fűtés és szellőztetés, valamint a kényelmesebb oldal-, illetve deréktámasz. Az opciós háromkamerás munkaterület-megfigyelő rendszer integrált a frissített CR kombájn modellekbe. Az új CR család tagjai kőcsapda ajtó helyzetérzékelővel rendelkeznek majd. A felhasználói visszajelzésekre reagálva áthelyezték az opcionális levegőtömlő-tároló területet egy kényelmesebb és könnyebben elérhető helyre. Ezenkívül a frissített modellek két új levegőtömlő- csatlakozási portot kínálnak a gép frontrésze közelében, hogy jobb hozzáférést biztosítsanak a sűrített levegőhöz a fülke és a ferdefelhordó, illetve a vágószerkezet közelében.

Farkas Imre