fbpx

A Hechta nem csak az Amalgerollal ér el sikereket

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2021 október 09.

A Hechta nem csak az Amalgerollal ér el sikereket

A növényvédelem mellett fontos a növényi stresszhelyzetek kezelése isTakács Attila, a Hechta Kft. ügyvezetője régi kedves ismerősünk, szinte lapunk indulásakor kezdett a növényvédős szakmában dolgozni. Szekszárdi találkozásunk során beszélgettünk a cég idei eredményeiről, a legnehezebb feladatokról és arról az új szemléletről, amelyet a piacon képviselnek, és amelyet egyre több partner el is fogad.

Takács Attila
Takács Attila, a Hechta Kft. ügyvezetője

Bár még nincs vége a szezonnak, hisz ősszel is használják a készítményeiket, de talán már lehet egy gyors összegzést tartani a 2021-es évről.

– A Hechta a harmadik teljes szezonját futotta, és ez az év elég furcsára sikeredett a pandémia miatt. Azok a kommunikációs csatornák, amelyekkel az értékesítést támogatni szoktuk, nem működtek: területi képviselőink nem tudtak eleget találkozni személyesen a partnerekkel, nem lehetett előadásokat tartani, és még sorolhatnám. Így sokszor kihasználtuk az internet által biztosított lehetőségeket is, persze ott is nagy volt a „tolongás”. Ezek után tényleg kíváncsi voltam, mi lesz az eredmény, de úgy látszik, hogy a termékeink jók, mert ilyen körülmények között is nagyon szépen fogytak, sokan használták ezeket, forgalmunk folyamatosan nőtt. A Hechta biológiai megoldásokra koncentrál, ez a szektor még egyelőre kisebb, de látszik, hogy az eddig szkeptikus termelőket is már vagy felhasználóink között tisztelhetjük, vagy legalább fontolgatják, hogy megismerik ezeket a megoldásokat is. Látják, hogy a világ is erre megy, és nyitottá válnak erre is.

 

Amalgerol Protect Pack
Amalgerol Protect Pack

 

Növényvédelmileg mik voltak a legnehezebb feladatok idén?

– Növényvédelmi probléma idén alapvetően a szárazságból adódott, például a rovarok gradációja emiatt sokkal nagyobb volt. A gyomok nem tudnak nedvesség nélkül csírázni, a gombabetegségeknek is víz kell a szaporodáshoz, ellenben a rovarok fejlődésének nagyon kedvez a szárazabb időszak.

Ugyanakkor nemcsak a növényvédelem, hanem a növénykondicionálás is komoly feladat. Azok az időjárási anomáliák, amik a növényekben stresszállapotot okoznak, komoly figyelmet érdemelnek. A hihetetlenül hideg tavaszban egyszerűen nem tudtak megindulni a növények, majd hirtelen átléptünk egy aszályos nyárba – növényeink számára ez jelentős stresszhelyzetet okozott. Egyegy ilyen szituáció legalább akkora kárt tud okozni a termésekben, mint egy-egy növényvédelmi probléma. Látszik, hogy ezekkel az éghajlatváltozással összefüggő hatásokkal sokkal jobban kell számolnunk a jövőben, mint ahogy eddig.

 

 

Gombabetegségek és rovarok ellen

Az első évben az Amalgerol volt a cég húzóterméke. Milyen fejlődési lehetőségeket lát még a portfólióban?

– Két fontos dologgal kezdtünk el foglalkozni. Az első a gombaölő szeres védelemhez kapcsolódik, a szerkivonások ezt a szegmenst is erősen sújtják. Innentől fontos lesz, hogy ha nem tudunk az eddigieknek megfelelően védekezni a gombabetegségek ellen, akkor magának a fertőzésnek a kialakulását kellene megakadályozni. A gombabetegségek nagy része a talajban telel át különböző növényi maradványokon, így egyszerű az a válasz, hogy ezeket az áttelelő képleteket kell kiiktatni a talajban, hogy utána, amikor a fertőzésre sor kerül, akkor az ne legyen olyan erős, és egyszerű permetezéssel is megoldhassuk a feladatot. Mi ebben a tekintetben két irányban is fejlesztünk, külön a fuzárium elleni védekezés és az olajnövényeknél a sclerotínia elleni megoldások irányában. Másik fontos területünk a rovarölő szeres védekezés. Itt nagyon fontos talajfertőtlenítő szereket vontak ki a piacról, például a klórpirifoszt. Így nagyon nehéz lett a talajban élő kártevők elleni fellépés. Ezért a Syngentával közösen létrehoztuk a Force és az Amalgerol keverékét, ami azt jelenti, hogy kétfajta módon segítjük a növényt: a Force megöli a talajlakó kártevőket, az Amalgerol pedig fejleszti a kukorica gyökerét. Ez az első eset volt, hogy egy kémiai készítmény hatását biológiai termékkel erősítettük, nem pedig azzal, hogy a kémiai készítményből nagyobb dózist használtunk! Ezeken az utakon kell járnunk, mert a kémiai készítményeket nem szabad olyan egyszerűen kivonni a piacról! Fel kell építeni ezt az egész folyamatot! Ez az analógia figyelhető meg a gombabetegségek elleni védekezésnél is: ha csökkentem az áttelelő képletek számát a talajban, akkor kisebb lesz a fertőzés, és így kémiai készítményekkel egyszerűbben tudom majd legyőzni azokat! Ez szemlélet kérdése, ez a logika nagyon fontos, jó irányba visz!

Mennyire nyitottak a termelőpartnerek erre a gondolkodásra?

– A forgalom növekedése azt mutatja, hogy nyitottak. Megértették az egésznek a szakmai hátterét, és a gyakorlatban is megtapasztalták a sikerét – ez utóbbi a legfontosabb.

 

ábra

 

Bővülni fog a csapat

A Hechta fiatal cég. Hogy tudják a megfelelő kísérleti hátteret a termékek, technológiák mögé tenni?

– A cég fiatal, de én például közel negyedszázada vagyok a szakmában, kollégáim is 15 éve ezt csinálják, képzett, gyakorlattal rendelkező növényvédősök vagyunk. Itt nem a cég életkora számít, hanem a mi tapasztalatunk. Rengeteg ötletünk van, és vannak olyan profi kísérleteket lebonyolító cégek, akik a mi ilyen irányú kapacitásproblémáinkat meg tudják oldani. Ők beállítják a kísérleteket, mi kifizetjük és kiértékeljük.

Mekkora most a csapat?

– Összesen hatan vagyunk, négy területi képviselővel és ketten a cégközpontban. De szeretnénk további három területi szakemberrel bővíteni, még idén. Izgalmas ez a szegmens, remélem, hogy megtaláljuk gyorsan azokat a szakembereket, akik el tudják sajátítani ezt a szemléletet, ami a Hechta sikerének az alapját adja.

Mit vár 2022-től?

– Legfőképpen azt, hogy a pandémia eltűnjön… Jó lenne újra találkozni a partnerekkel, nem csak telefonon és emailen tartani a kapcsolatot – szeretném, ha minden úgy menne, mint előtte. Ez a közel másfél éve velünk lévő járvány sok mindenre megtanított minket, kezdünk értékelni olyan apróságokat is, amik előtte fel sem tűntek, mekkora dolog. Nem magától értetődő már elmenni nyaralni, bemenni étterembe, kocsmába, jelen lenni koncerten, előadáson. Ha ezt megússzuk mindannyian egészségesen, a többivel már meg fogunk birkózni. Újabb sikeres évet várok a Hechtától!

 

 

Fodor Mihály