fbpx

Nagy profitot ígérnek a változások

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2021 október 09.

A Horsch-nak van válasza az aszályra, az időjárási szélsőségekre!

Az idei év elég drasztikusan megmutatta, hogy mennyire a víz az úr! Az extrém idősjárási jelenségek földrészünkre is egyre többször betörnek. Tornádó Csehországban? Óriási árvizek ott, itt pedig aszály. Van, ahol az aszály nagyon megfogta a terméseket, Nyugat-Európában pedig a sok csapadék miatt (sok felhő – kevés nap) a vártnál kevesebb termett, valamint az aratás vége fele már fekete búzát is arattak. Ez nyomja felfele a termények árát. Ezen felül Észak-Amerikában (Kanada) is óriási terméskiesésekkel számolnak, valamint Brazíliában is jó néhány százalékkal kevesebb lesz a kukoricatermés. Most nem kell mondani, hogy rövid távon, egyelőre merre fog tartani az ára. Ezen felül, ha megnézzük, hogy a politika milyen irányba szeretné a bió/hagyományos termelési formát elmozdítani, ugyancsak magas árakat hozhat a középtávú jövő is.

 

Pronto 6 DC PPF
Pronto 6 DC PPF műtrágya rendszer és mikrotartály

 

Sokat profitálhatunk, de mit tegyünk!?

Mindezek tudatában, és még kiegészítve a politika által nagyon sokat emlegetett karbonsemlegesség elérésével, a közeljövőben a mezőgazdasági termelők nagyon sokat profitálhatnának. Lesz is olyan, aki ezt ki fogja használni, de nagyon sokan vannak, akik strucc módjára szépen eltakarják a szemüket. A jelenlegi pályázatokat is ebbe az irányba kellene kihasználni. Elindulni, kísérletezni és a helyes irányt megtalálni. Ez az út széles, és nem mindenkinek ugyanabban a nyomban kell menni! Azonban itt is érvényez az a régi mondás: „A karaván halad, de aki kimarad, az lemarad.”

Az idén is sok helyen hiányzik a csapadék. Mit csináljunk? Sok termelőnél a repce a zsákban maradt, az árpa és a búza vetése az ajtón kopog. Milyen talajművelést végezzünk, hogy a csapadékot, ami a napokban lehullott, azt megtartsuk? Mit tegyünk, hogy elég nedvesség legyen a vetett magok csírázásához? És mi legyen ott, ahol még nem is esett az eső? Először is: a tarlóhántás! A legfontosabb a minél gyorsabb tarlóhántás, úgy nyáron, mint az őszi aratásnál. A napraforgó utáni száraprítást el kell végezni, és a rövid szármaradvány már semminemű kultivátornak nem okoz gondot. A lazítást elvégezhetjük egy sűrű osztású szántóföldi kultivátorral, keskeny kapákkal. Ilyen lehet a Tiger vagy a Terrano az LD kapákkal.

A napraforgó után a talaj felszínén nincs nagy mennyiségű szármaradvány, amit be kell keverni. Ha a száraprítást jól csináltuk, akkor a kihullott magvak nagy része be van keverve. A lazításnál arra kell nagyon odafigyelni, hogy ne rögöljük fel a felszínt. A vetőmagnak aprómorzsás talajban a helye – de ezt ne úgy érjük el, hogy majd külön eszközökkel jó sok energiával összetörjük a nagy hantokat!

 

Sprinter 4 ST PPF
Sprinter 4 ST PPF műtrágya rendszerre

 

A mag beágyazása

A Horsch különböző technológiákhoz gyárt vetőgépeket a világ minden tájára. Hazánkban a legkedveltebb a Pronto és ezután a Sprinter. Amint egyre többen gondolkodnak a direktvetésben, a csekély vagy nulla forgatásos no till technológiában, úgy egyre többen érdeklődnek az Avatar vetőgép iránt is.

A Pronto vetőgépben a rövidtárcsamező rendezi a talajfelszínt, kever, aprít, és ezt a felületet a gumikerekes henger egyengeti, ill. tömöríti. Minden kerék mögött két vetőcsoroszlyát találunk, amelyeknek a mélységtartása a tömörítőkerekeken történik.

Az apró mag vetésénél is hasonlóan, mint a kukoricánál vagy a napraforgónál, egyre jobban odafigyelnek a termelők a mag még tökéletesebb beágyazására. A Pronto vetőgépnél ezt egy plusz magfogó-kerékkel lehet elérni, ami a vetőcsoroszlyán úgy van elhelyezve, hogy a magvakat azonnal megfogja, amint az ejtőcsőből a földre kerülnek.

A Pronto vetőgéppel a búzát, rozst, szemenként is tudjuk vetni. Egy kérdés van csak, hogy a vetőmag-előállítók hajlandóak-e olyan kalibrációt és tiszta vetőmagot előállítani, amivel a technika működik. Az látszik, hogy a szemenként vetett állomány egészségesebb, nagyobb erőteljesebb és mélyebbre hatoló gyökérzettel rendelkezik.

 

Duett csoroszlya
Duett csoroszlya, a vetőmag ikersávba kerül, középen a vetési sík alá a műtrágya

 

Az erős növény ellenállóbb

Mit jelent ez? – az erőteljes egészséges növényeknek, sokkal jobb az önvédekező mechanizmusuk, így kevesebb növényvédő szerrel tudunk dolgozni. Az egyenletes tőtáveloszlás, egyenletes, optimális műtrágya-hasznosulással is jár. A mélyebbre hatolt gyökerek a szárazság bekövetkeztében tovább táplálják a növényeket, így a nagyobb termés is elvárható.

Azon földeken, ahol csak igen nagy energiabefektetéssel lehet aprómorzsás vetőmagágyat készíteni, ott a Sprinter a nyerő!

A Duett csoroszlya kialakításától fogva szétválasztja a rögöt az aprómorzsás résztől. A csoroszlya alján futó talp egy kemény ágyat képez, és erre kerül a vetőmag, amit a mozgatásnál szétvált aprómorzsás rész betakar, és majd erre kerülnek a nagyobb rögfrakciók. Minden csoroszlya előtt és mögött egy kerék halad. Így a vetett sávok le is lesznek hengerelve. A Sprinterrel bejárt felület 35%-a növénnyel borított.

A szemnek szokatlan, hogy a nagy rögök a felszínen vannak, ill. sokszor majdnem több a szalma a vetés után, mint előtte. Ám a vetőmag mikroklímája a legjobb, és a mag nem jön fel a felszínre megnézni, hogy milyen az…

A Horsch vetéstechnika sokszínűsége biztosítja azt, hogy mindenki megtalálja a neki, a földnek és a növényeknek legmegfelelőbb vetőgépet. A legszélesebb skálából a leg optimálisabbat!

 

Sprinterrel
Direktvetés Sprinterrel

 

Szász Zoltán
+36-30/743-0302

Horsch