fbpx

A növényvédelem innovatív újdonságai

Írta: Agrárágazat-2021/10. lapszám cikke - 2021 október 09.

A parlagfű elleni eredményes védekezést biztosítja a gazdáknak a Viballa®, amely eredményesen alkalmazható a túlfejlett nyomnövényeknél, emellett irtja a szerbtövist, a selyemmályvát és a fehér libatopot – és akár önmagában is képes meghatározni a kétszikűek elleni védekezés sikerességét a gyomirtás területén.

 

Corteva, napraforgó kísérletitábla
Portfólió Farm Dombóváron, a napraforgó kísérleti parcellái
(Fotó: Barna Ferenc)

 

Portfólió Farm – a mezőgazdaság innovációi

A növényvédelem innovatív újdonságait, az aktuális Pioneer® vetőmaghibrideket és a korszerű csávázási eljárásokat ismerhették meg a gazdák a Corteva Agriscience™ Portfólió Farm bemutatóin.

Borsos László, a Corteva magyarországi ügyvezető igazgatója a dombóvári rendezvény megnyitója során kiemelte: „Nem sok bemutató van mostanában, mert a csapadékhiányos időjárás miatt van, ahol nincs mit bemutatni, de a Corteva-termékek még ezek között a körülmények között is jók. Kibírják ezt az időjárást, ha nem is maximális szinten, de vállalható terméshez segítik hozzá a felhasználókat. Megbízható technológiával hosszú távon profitábilis gazdálkodást tudnak folytatni a gazdák a Corteva termékeivel.”

 

A kukoricahibridek újdonságai

A dombóvári bemutatón a gazdák 16 Pioneer® kukoricahibridet nézhettek meg az aktuális fenológiai állapotukban. Kiemelt figyelmet kapott a P9610, melynek jelentősége éppen abban rejlik, hogy száraz körülmények között is képes jól teljesíteni, átlagban 3%-kal többet tud termésben, mint a hasonló hibridek. Nem véletlen, hogy 2019-ben az első helyen végzett a GOSZ-VSZT posztregisztrációs kísérletében a FAO 300-asok között. A P8834 az igen korai éréscsoportba tartozik, ezért is jól alkalmazható az őszi kalászosok előveteményeként. 5%-os terméstöbbletet mutattak ki a kísérletek fajtatársaihoz képest. Fejlődése korai szakaszában gyorsabb, szárerőssége nagyon jó, csövei aránylag magasan helyezkednek el, ami segíti a gépi betakarítást. A középérésű csoportba tartozik a P0217, mely szintén jobban bírja az aszályos időt, mint fajtatársai, miközben termésátlaga kiugró: az egyéb FAO 400-asokhoz képest akár 500–600 kg-mal is többet hozhat.

 

Napraforgóvetőmag-újdonságok

A kísérleti parcellákban nyolc napraforgóhibrid kapott helyet. Közülük említésre méltó az új P64LE163 közepes tenyészidejű, linolsavas napraforgó. Kiemelkedő kórtani tulajdonságokkal bír, jó az ellenállósága a Phomopsis és Sclerotinia szártő- és tányérfertőzéssel szemben, emellett még a termésátlaga is kimagasló. A korai tenyészidejű linolsavas napraforgókat említve Borsos László is felhívta a figyelmet már a bevezetőjében is a P64LP180-ra. Ennek magassága kimondottan kedvező, erős szárral rendelkezik, megdőlésre nem hajlamos. Kórtani szempontból az egyik legjobb választás, az ország teljes területén biztonsággal termeszthető, széles körű toleranciájának és ellenálló képességének köszönhetően.

 

Borsos László, napraforgó
Borsos László a Corteva magyarországi ügyvezető igazgatója egyik kedvencének termését vizsgálja
(Fotó: Barna Ferenc)

 

Repceportfólió

A repceszezon újdonságairól és a hozzá kapcsolódó növényvédelemről is szemléletes képet adtak a bemutatón a területi képviselők. Két új hibridre hívták fel a figyelmet: a kiugróan magas olajtartalmú PT303 jellemzője, hogy ellenáll a fehérpenészes rothadásnak és a tarlórépasárgaság-vírusnak, emellett stabilan magas termőképességgel bír. A PT298 pedig a vállalat egyik új fejlesztése, amely rendkívüli adaptációs képessége és kiemelkedő pergési ellenállósága révén nagyon jó termésátlaggal rendelkezik.

 

Növényvédelmi innovációk

A Corteva növényvédelmi újdonságai közül a bevezetőben már említett, szükséghelyzeti engedéllyel rendelkező Viballa® a parlagfű elleni védekezés egyik alappillére. Hatása nem csak a növényi kultúrákban figyelhető meg, hiszen a vele kezelt területeken a levegő pollentartalma is csökken, így a humán orvoslásban is előrébb léphetünk.

A látogatók most ismerhették meg az őszi kalászosban 2021-ben bevezetésre került Ympact® csávázószert. A készítmény a Corteva biológiai portfóliójának első piacra kerülő tagja, amely a szerves eredetű humin- és fulvosavak mellett magas koncentrációban tartalmaz mikroelemkelátokat. Hatására gyorsabb a növények fejlődése (gyökérnél és lombozatnál egyaránt), hatékonyabb az anyagcsere, így a termésre is kedvező hatása van.

Az újdonságok között lehet még megemlíteni az Instinct™ nitrogénstabilizátort, amely a nitrogén hasznosulását, felvehetőségét optimalizálja megújított formulációval és jobb kezelhetőséggel.

 

Barna Ferenc