fbpx

Horsch-repcetechnológia: Cultro, Tiger AS és Pronto

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2021 május 12.

A repce termesztése a gazdák egyik legnehezebb feladata. Kezdődik ez a vetéssel, utána az állomány kezelése következik, majd ha mindezt jól megoldották, a késő tavaszi fagyok még akkor is tönkretehetik az állományt. Az elmúlt héten a Bakonyban a virágzásnak induló repce kapott egy 25 cm-es hótakarót. Még ilyen „áldás” is sújthatja a termelőt.

 

Mezőgazdaság, repce termesztés Horsch technológiával
Joker RT tarlóhántás (Fotó: Horsch)

 

A repcetechnológia sikeressége a talajnedvességen is múlik. Ezt onnan indíthatjuk, hogy milyen tarlót hagyunk magunk mögött. Általában rövidtárcsával vagy kultivátorral végezzük a tarlóhántást. Mindennek az alapja azonban az alacsony tarló, illetve a rövidre szecskázott szalma. A talajnedvesség minél jobb megtartása érdekében egy újabb technológiát is be lehet vezetni. A Horsch Cultro – dupla késhenger és nehézgereblye kombinációja – a szalmát intenzíven megmozgatja, a kihullott magvakat kirázza a szalma közül, és a vídeás orrbetét felkaristolja a földet, amire rákerül a mag, majd ezt borítja be a szalma.

 

Mezőgazdaság, repce termesztés Horsch technológiával
Cultro 12 tarlóhántás (Fotó: Horsch)

 

A talajt éppen csak annyira kapartuk fel, hogy a magvaknak talajkontaktusuk legyen. A kiáramló nedvesség és a lecsapódó pára a szalmatakarónak köszönhetően nem párolog el, így a magvak csírázásnak indulhatnak. Az árvakelést a Cultróval relatív kis üzemanyag-fogyasztással (kb. 3 l/ha), nagy területteljesítmény mellett gyorsan le tudjuk járni, a kikelt növényeket meg tudjuk semmisíteni, és esetleg alvó magvakat csírázásra serkentjük.

 

Mezőgazdaság, repce termesztés Horsch technológiával
Cultro 12 tarlóhántási minőség (Fotó: Horsch)

 

A szalma a talajfelszínt védi a kiégéstől, a felszín alatt dolgoznak a mikroorganizmusok. A repcemag számára a szalma azonban ellenség, a vetés időpontjára el kell tüntetni. Van olyan termelő, aki leszántja, így a szalma tényleg teljesen eltűnik, de a mulcsos technológiában nem használunk ekét; akkor hogyan oldjuk meg ezt a feladatot?

Kell egy szántóföldi kultivátor, amelyik 25–30 cm mélyen, intenzíven bekeveri a szalmát a talajba; például a Horsch Tiger AS. Az a jó, ha rendelkezünk 70–100 LE/m teljesítménnyel, így nincs gond a mélység és sebesség megválasztásával. A Tiger AS 23 cm-s, szűk kapaosztással nagyon intenzíven és egyenletesen bekeveri a szármaradványt, és kész magágyat hagy maga után, amibe egyből mehet a vetőmag. Termelői tapasztalat a repce vetésénél, hogy a talajmunkát, ha lehet, éjjel csináljuk, és reggel korán fogjunk neki vetni. Abba, amit éjjel megműveltünk – a felszínre hozott nedves talajba – könnyebben el tudjuk helyezni az aprómagot, és az a nedvesebb talajban hamarabb ki is fog kelni.

 

Mezőgazdaság, repce termesztés Horsch technológiával
Tiger AS, 30 cm mély alapművelés – magágykészítés (Fotó: Horsch)

 

Az aprómag vetését a már több ezerszer bizonyított Pronto vetőgéppel is végezhetjük. A Pronto a mellső rövidtárcsával még alakít a vetőmagágyon, aprít és kever. A tárcsa után következő gumikerekes henger tömöríti és egyengeti a talajfelszínt, utat képez a vetőcsoroszlyák számára.

A duplatárcsás vetőcsoroszlyák precízen tartják a mélységet, és a kivetett magot a mélységtartó le is hengereli.

 

Mezőgazdaság, repce termesztés Horsch technológiával
Pronto DC – vetés egy menetben a Tiger AS után (Fotó: Horsch)

 

A Horsch itt vázolt repcetechnológiája egy jó lehetőség a termelők számára a biztonságos és eredményes repcetermesztés alapkövének a letételére.

 

Szász Zoltán

+36-30/743-0302

 

Horsch