fbpx

Innovációk a nagyvilágból

Írta: Agrárágazat-2021/09. lapszám cikke - 2021 szeptember 30.

A mezőgazdasági innovációk a gazdálkodók számára számos új lehetőséget biztosítanak például a növények minőségének ellenőrzése, a kártevők kezelése és még a munkafolyamatok optimalizálása terén, a magasabb bevétel elérése érdekében.

 

A folyamatos fejlesztés a versenyképesség motorja

Az élelmiszer- és a mezőgazdasági ágazat várhatóan egészséges, biztonságos és tápláló élelmet fog biztosítani a növekvő népesség számára. Ugyanakkor egyre több haszonállat számára kell a takarmányt megtermelni, valamint az ipart alapanyagokkal ellátni. Az ágazatnak a természeti erőforrásokat is fenntarthatóbban kell felhasználnia, a rendelkezésre álló föld-, víz- és biológiaisokféleség-erőforrások megőrzése és az éghajlatváltozásra való reagálás érdekében. A kihívásoknak való megfelelés érdekében az ágazatnak innovatív megoldásokat kell alkalmaznia a termelékenység fenntartható módon történő javítására.

A modern vállalatok számtalan különböző okból növekednek és sikeresek a mai piaci körülmények között. Egyesek a termékeikről, mások a szolgáltatásaikról ismertek. De vannak olyanok is, amelyek a még nehezebben definiálható tényezőknek (pl. az erős márkahűség) köszönhetik sikereiket. Ha azonban azokat a szervezeteket nézzük meg, amelyek ma valóban kiemelkednek a piac többi szereplője közül, akkor egyértelmű, hogy mindannyiuknak van egy közös vonása, mégpedig a magas innovációs készség. Kijelenthető, hogy ma már egyetlen mezőgazdasági nagyüzem sem képes megőrizni a piaci pozícióját folyamatos fejlesztések nélkül. Lássunk néhány ígéretes agrárinnovációt a nagyvilágból.

 

Zöld fényes madárijesztő

 

Lézeres madárijesztők

Túlzás nélkül kijelenthető, hogy a gazdák és a madarak közötti harc örök. Az olyan madarak, mint a seregély, jelentős pusztítást képesek előidézni a termőföldeken, ami hatalmas bevételkiesést eredményez. A termelők mindent megpróbáltak a kártevő elriasztása érdekében. A közelmúltban a Rhode Island-i Egyetem kutatói egy új eszközt fejlesztettek ki a kártékony madarak távol tartására: egy zöld fényes madárijesztőt. A fénycsíkok nappal nem láthatók, mindössze egy zöld pontot lehet belőlük látni, ahova odavilágítanak. A teszteredmények azt mutatják, hogy az eszköz hatékony a madarak zöld színre való érzékenysége miatt. Az automatizált lézer hatótávolsága 600 méter. Ez az eszköz a növényvédő háló használatához képest kevésbé környezetkárosító és kevésbé munkaigényes. Ráadásul ez egy csendes technika, amely nem zavarja a szomszédokat (ellenben a hangágyús riasztással). Rendkívül hatékony, és napjainkig alacsony az esélye annak, hogy a madarak alkalmazkodjanak ijesztési taktikájához. A zöld lézeres technológiát több gyártó is alkalmazza a termékeiben (ilyen pl. a holland Bird Control Group is).

 

Méhek

 

Együttműködés a házi méhekkel

Egy kanadai vállalat, a Bee Vectoring Technologies International Inc. fejlesztése a méhek munkájára épül. A technológia hatékony az integrált betegségkezelésben és a kártevők elleni védekezésben. Lényege egy speciális hordozóanyagban (Vectorite) és a hozzá társított jótékony hatású mikrobákban áll, és ezt úgy helyezik el a méhkaptárban, hogy azon minden távozás előtt átgyalogoljanak a méhek, így a lábukra tapadt anyagot a virágokra viszik. Amint a méhek beporozzák a növényeket, hatékonyan eljuttatják a Vectorite-hoz kapcsolt mikrobát közvetlenül oda, ahol a növények a leginkább fogékonyak számos gombás betegségre – a virágra. A módszer hatékonynak bizonyult a betegségkezelés és hozamjavítás területén, mindeközben csökkenti a munkaerővel, az üzemanyaggal és a vízzel kapcsolatos költségeket. A megnövekedett betegség-ellenállóság mellett a technológia a növények növekedését is fokozza, és meghosszabbítja a növények eltarthatóságát. Mindezek az előnyök kémiai peszticidek használata nélkül jelentkeznek. Az innováció úttörő, mivel integrálja a természetet a mezőgazdasági ipari rendszerekkel. A kanadai cég egyelőre földieper és áfonya vonatkozásában kínál ilyen jellegű megoldást, de a honlapjuk tanúsága szerint további növények is bekerülnek az alkalmazhatósági körbe. A Floridai Egyetem által elvégzett kísérletek azt mutatják, hogy a technológia használatával 29–44%-os termésnövekedést sikerült elérni a földieper termesztésénél.

 

Darálthús

 

Természetes eredetű selyemfehérje használata a tartósításban

A bostoni székhelyű cég, a Mori a természet erejét hívta segítségül a hosszabb távú élelmiszer-tartósítás érdekében. A természetes eredetű selyemfehérje felhasználásával olyan védőréteget hoznak létre, amely lassítja az élelmiszer romlását okozó három kulcsmechanizmust, a kiszáradást, az oxidációt és a baktériumok szaporodását. A természetes védőréteg akár kétszeresére meghosszabbítja az eltarthatóságot. Ennek eredményeként csökkenhet az élelmiszer-pazarlás és a viasz, a gombaölő szerek, vegyszerek felhasználása, valamint csökken a műanyag csomagolások szükségessége. A technológia gyorsan és egyszerűen alkalmazható bármilyen formára, méretre és textúrára. Ez a megoldás – a gyümölcsöktől a zöldségekig és a húsokig – az élelmiszerek széles körében alkalmazható, és bármikor könnyen integrálható a gazdaságtól a polcig tartó folyamatba. A frissesség időtartamának megnövelésével lehetővé válik az élelmiszer-termelőknek, és -feldolgozóknak, valamint a kiskereskedőknek, hogy meghosszabbítsák az eltarthatósági időt, új piacokra jussanak, és csökkentsék a hulladék mennyiségét.

 

Búza

 

CO2-ből növényi tápanyagot

A kaliforniai székhelyű vállalat, a Kiverdi a NASA által ihletett technológiái ember- és bolygóbarát táp- és bioalapú anyagokká alakítják át a szén-dioxidot. A vállalat szabadalmi oltalommal védett kereskedelmi megoldásait a vezető gyártók használják a fenntartható termelés új korszakának fellendítésére – mindezt a legsürgetőbb globális kihívások megválaszolására.

Mezőgazdasági felhasználhatóság szempontjából a vállalat REVIVE SOIL elnevezésű terméke az érdekes, amely a szerves növényi tápanyagok új osztályát képviseli. Alkalmazása javítja a terméshozamot olyan mikroorganizmusok felhasználásával, amelyek a szerves szenet is visszavezetik a kimerült talajba. A tápanyagok számos kultúránál felhasználhatók a természetes folyamatok stimulálására, a talaj egészségének, az abiotikus stresszel szembeni tolerancia és a növények minőségének javítása érdekében.

 

Reszelt cukkini

 

Gyümölcsminősítés korszerűen

A kanadai DragonFly IT által kifejlesztett Harvest Quality Visionu (HQV) egy olyan új technológia, amely leegyszerűsíti a gyümölcsök és zöldségek betakarítási folyamatát azáltal, hogy szükségtelenné válik a kézi ellenőrzés. A HQV számítógépes szkennerekkel rögzíti és meghatározza a növények minőségét és mennyiségét. Ez különösen akkor hasznos, amikor egy időben óriási mennyiségű alma és egyéb gyümölcs kerül betakarításra, és emiatt a raktározás előtti gyümölcsminősítésre nincs igazán idő. A fényképezőgép használata a termékek osztályozásához az áru jobb válogatását és kezelését jelenti, az ember vagy a gép kezelése által okozott károk nélkül. A szoftver jelzi, amikor eltéréseket észlel. Ilyenek lehetnek például betegségek, hibák és mennyiséghiány. Ezekre a termelők a betakarítási folyamat elején gyorsan reagálhatnak. Az okostelefonon és számítógépen egyaránt futó HQV segít a gazdálkodóknak a magasabb minőségű végtermék előállításában, növelve a gazdaság bevételeit. Jelenleg ez a technológia csak az alma osztályozásához és válogatásához érhető el, de várhatóan más növénytípusok osztályozási rendszereinek bevezetése is hamarosan sorra kerül.

 

Cropx öntöző

 

Optimalizált öntözés

Az izraeli cég, a CropX a világ egyik legfejlettebb adaptív öntözési szolgáltatását fejlesztette ki, amely automatikusan optimalizálja az öntözést, ezáltal hozzájárul a termésnövekedéshez, valamint víz- és energiaköltség-megtakarítást eredményez a mezőgazdasági vállalatok számára. Nem minden termőterület egyenletes felszínű, ezért a területen belül az öntözővízigény is eltérő. A hagyományos öntözőrendszerek egyenletesen terítik a vizet az egész öntözés alá vont területen. Habár a technológia bonyolult tudományos alapokon nyugszik, a rendszer használata ugyanolyan egyszerű és intuitív, mint az okostelefon használata. Ez a fejlett technológia rögzíti és elemzi a szántóföldi adatokat, hogy pontosan meghatározhassa, milyen inputokra van szükség az egészséges növénykultúra fenntartásához. A CropX együttműködésben dolgozik az öntözőberendezéseiről nálunk is jól ismert Reinke Manufacturing Company-vel.

 

Czékus Mihály