fbpx

Közel 165 ezer mezőgazdasági termelő érintett

Írta: Szerkesztőség - 2021 április 08.

Megnyílt az egységes kérelem kitöltési felülete, az igénylések benyújtása során a korábbi években megszokott és megismert eljárásokat kell követni, idén csak technikai javításokra és pontosításokra került sor – tudhatják meg a termelők Nagy István agrárminiszter tájékoztatójából.

 

Mezőgazdasági termelő, egységes kérelem
Minden agrártermelő előtt nyitva a felület az egységes kérelmek feltöltéséhez (Fotó: Barna Ferenc)

A kérelembenyújtást lehetővé tevő rendeletek már megjelentek a Magyar Közlönyben

A gazdálkodók 44 közvetlen támogatási és vidékfejlesztési jogcímhez kapcsolódóan kaphatnak pénzügyi segítséget. A mezőgazdasági termelők jelentős körét érintő közvetlen támogatások, továbbá a kapcsolódó nemzeti támogatások és a vidékfejlesztési program intézkedései esetében is itt lehet a kérelmeket benyújtani.

Az egységes kérelem beadása kapcsán várhatóan több mint 165 ezer termelő érintett. Az eljárás keretében az uniós forrású közvetlen és az átmeneti nemzeti támogatás terhére együttesen csaknem 490 milliárd forint körüli összeg, míg a vidékfejlesztési jogcímek esetében mintegy 100 milliárd forint igénylésére nyílik lehetőség.

 

Jelenleg „átmeneti időszakban” vagyunk

Ez alapján az eddig megszokott és megismert támogatási jogcímek vehetők igénybe. Az egységes területalapú támogatás és zöldítés várható együttes fajlagos összege az elmúlt évekhez hasonlóan az árfolyam függvényében 76-80 ezer forint körül alakulhat.

 

Mezőgazdasági termelő, egységes kérelem
A határidőket érdemes betartani, ha szankcionálás nélküli ügyintézést szeretne a termelő (Fotó: Barna Ferenc)

A kitöltési felület

A korábbiakban megszokottan a Magyar Államkincstár e-ügyintézési oldalán nyújthatják be az agrártermelők a kérelmeket.

A határidő május 17., az ezt követően benyújtott dokumentumok szankciómentes módosítására május végéig van lehetőség. A módosítással érintett jogcímre megállapítandó támogatási összeg munkanaponkénti egy százalékos csökkentésével járó szankciós változtatására pedig június 9-ig nyílik mód.

Az előzetes ellenőrzés rendszer

A Magyar Államkincstár az idén is alkalmazni fogja az előzetes ellenőrzés rendszerét. Ez a folyamat adminisztratív úton, szoftveresen könnyen megállapítható és ennek révén egyszerűen javítható téves bejegyzések korrigálására szolgál.

 

Mobilgazda, mezőgazdasági ügyintézés
MÁK fejlesztette az okostelefonon futtatható applikációt, hogy a mezőgazdasági termelők ügyintézését segítse (Kép: Google Play Áruház)

 

Újdonság – okostelefonra „Mobilgazda” applikáció

A Magyar Államkincstár által kifejlesztett mobilalkalmazást különböző ügyfélszolgálati, nyilvántartási, tájékoztatási, illetve a kérelembeadáshoz kapcsolódó ügyekben használhatják a termelők.

A applikáción keresztül például megismerhetők lesznek a területadatok, lehetőség nyílik a másodvetés bejelentésére vagy a vis maior kérelem benyújtására…

 

Forrás: MTI

Összeállította: Barna Ferenc