fbpx

Teljesítmény a baromfiólban: még a villanykörte is számít

Írta: Kohout Zoltán - 2021 július 18.

Lehet, hogy a gazdát nem zavarja, ha pislákol, villog a baromfiól világítóteste, de a szárnyasokat nagyon is. Az ember és a baromfi látása eltéréseinek megértése jobb teljesítményt eredményez.

baromfi mezőgazdaságIllusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

 

Árthat a madaraknak

A gyenge fénytechnika és az egymással nem kompatibilis világítótestek, berendezések káros hatással lehetnek a madarak viselkedésére és az esetleges szaporodási teljesítményre. Miután azonban ezeket a hatásokat az ember nem képes érzékelni, a fényintenzitás megbízhatóbb méréséhez megfelelő felszerelés kell.

Többet látnak, mint az ember

Az állatok esetében a cirkadián-ritmust megkönnyítik a fényintenzitás mintázatai. A fényhullámok a baromfi koponyájában befolyásolhatják a tobozmirigyet és a hormontermelést. Ez a szem retinájában egy további kúpsejt-típussal párosul, ami az ultraibolya (UV) fényt vagy 400 nm-nél (nm) kisebb hullámhosszúságú fényt átírja. (Az embernek közismerten három kúpsejtje van /vörös, zöld és kék/, de a baromfi retinájában négy.) Ezért a baromfik számára látható hullámhossz-tartományok szélesebbek, mint az emberé. Ugyancsak fontos szempont a különféle fényforrások – például a hagyományos izzószálas, LED-es és más eszközök – fajlagos eltéréseit számbavenni.

Beruházásnál is fontos tudni

Mindemellett a baromfi érzékenyebb a villogásra, mint az ember. Az izzó villogása potenciális problémákat okozhat a baromfik számára. A madarak megpróbálnak alkalmazkodni a változó fényszinthez, de ez stresszt okoz a szemizmoknak és agynak, és végül szorongást okoz az állatnak. Minden váltakozó áramról működő fényforrás villog, de ez az emberi szem számára kimutathatatlan. Új baromfiház tervezésénél vagy egy új állomány előkészítésénél a világítási alkatrészek kompatibilitása kritikus fontosságú a beruházási döntések, valamint a madárgazdálkodás és az állatjólét szempontjából. Fontos figyelembe venni a fényegységek közötti távolságot az árnyékok elkerülése érdekében, ami potenciálisan a madarak csoportosulásához vezethet, és megnöveli a nyomást az etető- és itatótérben. A témáról részletesen itt olvashat.