fbpx

Erősít a marhahús-ipar, hasít a magyar export

Írta: Kohout Zoltán - 2021 augusztus 25.

Az idei év első felében majdnem 60 százalékkal több élőmarhát szállított ki a hazai mezőgazdaság, mint egy évvel korábban. Európában nem, de a többi térségében a szarvasmarha-állomány növekedésére számítanak.

 

Szarvasmarha

 

Kevesebb érkezik, nő a kivitel

Az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériumának (USDA) júniusban megjelent elemzése szerint az USA marhahústermelése 1 százalékkal mérséklődhet az idei év harmadik negyedévében a tavaly ilyenkorihoz képest. Ennek egyik oka lehet, hogy a marhahús egy főre jutó fogyasztása is csaknem 6 százalékkal csökkenhet. Ezzel párhuzamosan jelentősen visszaesik a behozatal is: az USA marhahúsimportja várhatóan közel 21 százalékkal csökken 2021. július-szeptemberben az előző év azonos időszakához képest. Igaz viszont, hogy az exportjuk 13 százalékkal nő a várakozások szerint. A képet tovább árnyalja, hogy az USA marhahús-kibocsátása 8 százalékkal nőtt, miközben a borjúhústermelés 19 százalékkal csökkent az idei év első felében – és ugyancsak nagyot, majdnem 20 százalékot nőtt a marha- és borjúhúskivitel.

 

Az EU-ban csökkent az állomány

Az Európai Bizottság adatai szerint a közösség (EU27) 236 ezer tonna élő szarvasmarhát és marhahúst értékesített a nemzetközi piacon idén nyárig, ami 4,2 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Kö9zben csökkent az élőmarha- és marhahúsimport (- 10%). Az Európai Unióban 2020 decemberében a szarvasmarha-állomány 76,2 millió volt, 1 százalékkal alacsonyabb, mint az előző évben. A legnagyobb csökkenést Franciaországban és Németországban regisztrálták. Az állomány nőtt Spanyolországban, Olaszországban és Lengyelországban is.

 

Grafikon

 

Itthon nagyot nőtt az export

Hazánkban – a KSH adatai szerint – az élőmarha-kivitel hatalmasat, 55 százalékkal nőtt tavaszra a tavalyi azonos időszakhoz képest. Nőtt, de messze nem ennyivel az élőmarha importja is (5%). százalékkal nőtt az idei év első négy hónapjában a tavalyi év azonos periódusában beszállított mennyiséghez képest.

 

Szarvasmarha

 

Világszerte hízik az ágazat

A holland Agroberichtenbuitenland idézi az USDA-t, és rámutat: 2021-ben a világ marhahústermelése 1,6 százalékot nőhet 2020-hoz képest. Ezt a növekedést elsősorban a járvány utáni gazdasági, idegenfogalmi és vendéglátóipari nyitás hajtja. A termelés növekedésére számítanak Brazíliában is (3%), Kínában (4%) is. A növekvő termelési költségek – úgy az energiahordozók, mint a takarmányok és egyes eszközök, alapanyagok – csökkentik a tenyésztés jövedelmezőségét, de ez egyelőre inkább az EU-ban vezet a húsmarha-állományok csökkenéséhez. Ezt a trendet erősítette az is, hogy Európában egyelőre számos járványügyi korlátozás érvényben volt az idei év elején. Ezek miatt az Európai Bizottság is a marhahús-termelés további csökkenésével számol az EU27-ben.

 

 Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán