fbpx

Továbbra is elérhető a rendkívüli kamattámogatási program

Írta: Barna Ferenc - 2023 január 03.

Legfeljebb 14 százalékos kamattámogatással 2023. március 31-ig továbbra is elérhető az aszály által sújtott mezőgazdasági termelők számára az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitel – áll az agárártárca közleményében.

Kukorica
Igazoltan aszálykárral érintett növénytermesztők és az állattartók vehetik igénybe a kedvező kamatozású hitelt (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Kiemelten kedvező kamatozású, szabad felhasználású

Az idei évben tapasztalható, történelmi léptékű aszályhelyzet, az energia- és takarmányárak robbanásszerű emelkedése komoly terheket jelentenek a gazdálkodóknak. Ezért az agrárvállalkozások számára bevezetett, kiemelten kedvező kamatozású, szabad felhasználású folyószámlahitel felvételének lehetőségét 2023 első negyedévében is biztosítja az agrártárca.

Az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitel emelt szintű kamattámogatással segített konstrukcióját állattartók és az igazoltan aszálykárral érintett növénytermesztők vehetik igénybe. A mostani döntéssel a megkötött hitelszerződések hatálybalépési ideje 2023. március 31-ig meghosszabbításra kerül. Az állami kamattámogatás mértéke legfeljebb 14 százalék úgy, hogy a hitelek induló éves kamatterhe a kamattámogatás figyelembevételével ugyancsak nagyon kedvező, jelenleg 6-7 százalékos mértékű.

Az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitel normál kamattámogatás mellett természetesen ezen időpontot követően is igényelhető lesz.

A kiemelt támogatással működő hitel részletes feltételei a KAVOSZ honlapján találhatók.

Magasabb a keretösszeg is

Az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitel alapkonstrukciójához kapcsolódóan is fontos változás történt azzal, hogy az Európai Bizottság jelentősen megemelte az ukrán-orosz konfliktus miatt kialakult gazdasági nehézségek enyhítését szolgáló, korlátozott összegű támogatások keretösszegeit és a támogatások odaítélhetőségének határidejét.

Ennek alapján a 2023. december 31-ig hatályba lépett, Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitellel rendelkező vállalkozások is a magasabb keretösszeg (élelmiszer termelők, illetve mezőgazdasági termék feldolgozó/forgalmazók esetében: 2 millió euró, mezőgazdasági termelők esetében: 250 ezer euró; halászati ágazat esetében: 300 ezer euró) terhére vehetik igénybe a konstrukcióhoz kapcsolódó kamat és kezességi díj támogatást.

Az államilag támogatott forgóeszközhitel programok hozzájárulnak a történelmi léptékű aszály által okozott károk következményeinek enyhítéséhez. A mezőgazdasági termelés folyamatosságának biztosítása az élelmiszerellátás biztonságának megőrzése érdekében elengedhetetlen.

Forrás: AM/Sajtóközlemény