fbpx

Az aszály komoly megpróbáltatás a mezőgazdaságból élőknek

Írta: Barna Ferenc - 2022 október 07.

A rendkívüli aszály komoly megpróbáltatást jelent azoknak, akik a mezőgazdaságból élnek – az idei szélsőséges időjárásról és annak következményeiről beszélgetett Áder János volt köztársasági elnök Győrffy Balázzsal, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnökével a Kék Bolygó című podcastjában.

Kukorica csapadékot vár
Idén nem volt elég csapadék a mezőgazdaságban, de az előző évek is szűkösek voltak (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Az idei aszályt két, szintén aszályos év előzte meg

Nem volt elegendő csapadék sem télen, sem tavasszal, vannak olyan országrészek, ahol az ilyenkor szokásos csapadéknak csak a fele esett le. Mindezek következményeként az ország nagy részén a talaj felső 80-100 centiméteres rétegéből teljesen eltűnt a víz – hangzott el a műsorban a volt köztársasági elnök részéről.

Felidézte, hogy az Európai Bizottság egyik jelentése szerint 500 éve nem volt ilyen aszály Európában.

Az aszály szinte az egész világot érintette

Győrffy Balázs a károkra hívta fel a figyelmet: a becslések szerint Magyarországon meghaladja az 1000 milliárd forintot az aszályos időjárás miatt elveszett termés értéke.

Rámutatott, hogy az aszály szinte az egész világot érintette, ezért a folyók is veszítettek vízmennyiségükből, csak a Tisza vízgyűjtő területén 30 százalékos vízhozamcsökkenést tapasztaltak az elmúlt 10 évben. Ahogy a folyók vízállása egyre alacsonyabb, az „húzza ki” a talajvizet is.

A NAK elnöke fontos feladatnak nevezte a víz megtartását; azt mondta, ha a folyók vízállása magasabb, akkor a talajvízellátás is normalizálódik.

Egyre gyakrabban lehet extrém aszályos évünk

A szakértők arra számítanak, hogy a klíma, illetve a hidrológiai ciklus változása miatt egyre gyakrabban lehet extrém aszályos évekre számítani.

Győrffy Balázs ismertette, hogy körülbelül 5 millió tonna kukorica és 2 millió tonna búza „veszett el” az idén, ugyanakkor búzából biztosan megvan a hazai élelmiszer-ellátáshoz és takarmányozáshoz szükséges mennyiség.

Az agrárkamara elnöke felhívta a figyelmet az őszi vetésű növényi kultúrákra, mivel azokat kevésbé viseli meg az aszály és a forró nyár, elmondása szerint a kukorica-nemesítők is folyamatosan dolgoznak azon, hogy egyre szárazságtűrőbb hibridekkel jelenjenek.

Áder János és Győrffy Balázs
Áder János volt köztársasági elnök Győrffy Balázzsal, a NAK elnökével a Kék Bolygó című podcastjában beszélgetett (fotó: Közösségi Média/ Győrffy Balázs)

Növekednek az állattartás költségei is

Áder János rámutatott az összefüggésekre, ha kevesebb a takarmány, akkor kevesebb jut az állattartóknak, ez növeli az állattartás költségeit, ami megjelenik majd az árakban is.

A magyar agrárkárenyhítési rendszer Európában a legjobb, de nincs az a kárenyhítési rendszer, amely fel tud készülni egy 1000 milliárd forintot meghaladó kárra – fogalmazott a NAK elnöke. Jelezte, hogy a gazdálkodók jelentős része az elszenvedett kárnak csak egy részét kaphatja meg.

Győrffy Balázs elmondta: az Európai Unió engedélyezte az előlegkifizetéseket, a gazdáknak járó területalapú támogatások így már kifizethetők, bár az uniótól Magyarország még nem kapta meg a pénzt.

Forrás: MTI
Összeállította: Barna Ferenc