fbpx

Ha ősz, akkor (is) Portfólió Farm

Írta: Agrárágazat-2022/10. lapszám cikke - 2022 október 08.

A Corteva Agriscience évente kétszer rendezi meg a Portfólió Farmot, hogy bemutathassa a növénynemesítési és növényvédelmi kutatásfejlesztési eredményeit, újdonságait. Az őszi helyszínek a kukoricára és a napraforgóra fókuszáltak.

A hatékonyabb és termelékenyebb mezőgazdaságért

A három helyszínen megtartott őszi Portfólió Farmon a Corteva szakemberei bemutatták a kísérleti parcellákat, és szakmai információkat nyújtottak a megfelelő fajtaválasztáshoz és a hatékony növényvédelmi technológia kiválasztásához.

A dombóvári helyszínen Borsos László, a Corteva Agriscience magyarországi ügyvezetője köszöntötte a vendégeket, kihangsúlyozva, hogy bíznak abban, hogy a bemutatott technológiákkal a Corteva Agriscience hozzájárul a gazdálkodók sikeres munkájához, valamint a hazai mezőgazdaság még termelékenyebbé válásához.

A Pioneer® vetőmag egyet jelent a minőséggel

A Corteva a kukorica- és a napraforgóvetőmag-kínálatában egyaránt jelentkezik újdonságokkal – mondta lapunknak Rikk István. A kukorica esetében a marketingmenedzser a legkorábbi éréscsoportból a P8834 és a P9610-as Optimum® AQUAmax® újdonságokat, a középérésűek közül pedig a P9363 és a P0023-as piacvezető hibrideket emelte ki. Utóbbi kimagasló termésbiztonságát mi sem bizonyíthatná jobban, minthogy ez a Nébih posztregisztrációs kísérleteiben a standard. A P0710-es hibrid esetében pedig a hosszú tenyészidő igen magas termésszinttel párosul.

A napraforgó herbicidtoleráns technológiájában újdonság a P64LE168-as hibrid, mely koraisága miatt megkésett vetésekre is kiválóan alkalmas. A P64LE185-ös kiemelkedően jó toleranciát mutat a száraz körülményekkel szemben, illetve termésének igen magas az olajtartalma. A magas olajsavas hibridek között újdonság a P64HE133, a Clearfield® Plus gyomirtási technológiában alkalmazható két új hibrid pedig a P64LP170 és a P64LP180. A Corteva forgalomba hozza a linolsavas, nem herbicidtoleráns P64LL155 hibridjét is, amely a fejlesztői kísérletekben magas termésszinttel bizonyított.

Növényvédelmi újdonságok

A Portfólió Farm kísérleti parcelláján kiválóan vizsgázott az idén bevezetett, kukoricabogár ellen alkalmazható Teflix™ talajfertőtlenítő granulátum, valamint a Principal® Forte széles hatásspektrumú kukorica-gyomirtó szer. Utóbbi engedélyezés alatt áll, várhatóan jövőre kerülhet forgalomba.

Idén kapott végleges engedélyt a ViballaTM, amivel a parlagfű, selyemmályva, libatopfajok és a bojtorján szerbtövis ellen már a napraforgó 4-leveles korától felvehetjük a harcot. Hagyományos és herbicidtoleráns napraforgóhibridekben egyaránt felhasználható, kiválóan alkalmazható preemergens és posztemergens technológiák kiegészítéseként.

Új hatásmechanizmusú hatóanyag jelenik meg a piacon

Szó esett a már betakarított kalászosok és az őszi káposztarepce növényvédelmi újdonságairól is. A repcében kiválóan alkalmazható a széles hatásspektrumú, tartamhatással rendelkező RunwayTM, valamint a melegigényes őszi gyomok és a sebforrasztó zsombor ellen bevethető a BelkarTM gyomirtó.

A Metkon™ regulátor hatású gombaölő szerrel az őszi káposztarepcében egy kezeléssel markáns növekedésszabályozó hatást érhetünk el, valamint segíthetjük a növény télre való felkészülését, a tápanyagraktározást és a gyökérzet fokozott fejlődését.

Az őszi kalászosok gyomirtására kiváló választás a Bizon™, mely a széles egy- és kétszikűek elleni spektrum mellett markáns talajon keresztüli hatással is rendelkezik, így akár aratásig biztosíthatja a gyommentességet.

A tervek szerint jövő tavasszal kerülhet kereskedelmi forgalomba a természetes forrásból származó Inatreq™ hatóanyag, melynek köszönhetően több évtized után új hatásmechanizmus jelenik meg a gabonában használt gombaölő hatóanyagok között.

A rendezvényt látványos bemutatók zárták, amelyeken az érdeklődők az ABZ Drone Kft. és a Duplitec Kft. ajánlatában szereplő monitoring és permetező mezőgazdasági drónmegoldásokat láthatták.

Csomor Zsolt