A mezőgazdasági termelők számára újranyitják a pályázatot

Írta: Barna Ferenc - 2022 augusztus 18.

Újranyitják azt a pályázatot, amelynek keretében 15.000 eurónak megfelelő forintösszegű, öt évre nyújtott, egyösszegű átalány támogatást biztosítanak a tevékenységük támogatása és bővítése érdekében a mezőgazdasági kistermelők számára – mondta Nagy István agrárminiszter a 31. Farmer Expón Debrecenben.

mezőgazdasági munkagépek és érdeklődő emberek
Érdeklődők a 31. Farmer Expon (fotó: MTI/Balázs Attila)

A gazdák nehéz helyzetben vannak

A rendkívüli időjárási körülmények rendhagyó intézkedéseket igényelnek, erre hivatkozva jelentette be a szaktárca első embere, hogy a mezőgazdasági kistermelők számára, tevékenységük támogatása és bővítése érdekében újranyitják azt a pályázatot, melynek keretében 15.000 eurónak megfelelő forintösszegű, öt évre nyújtott, egyösszegű átalány támogatást biztosítanak.

Fontos könnyítés, hogy a pályázathoz önerő nem szükséges.

Nyitottnak kell lenni a változásra

A miniszter szerint a mezőgazdasági termelők ma már nem gazdálkodhatnak úgy, ahogy az elődeik, változni és változtatni kell, nyitottnak kell lenni az újra.

A termőföld használatához kapcsolódó megszokásaink egy részét felül kell vizsgálnia a gazdálkodóknak a vízmegtartás érdekében. A vízvisszatartást elősegítő földhasználatra van szükség, a megfelelő művelési mód megválasztása kulcskérdéssé vált.

Át kell azt is gondolni, hogy ilyen időjárási körülmények között milyen szárazság tűrő növénykultúrák termeszthetők. A gazdák ebben a helyzetben bátran támaszkodhatnak a hazai genetikai állományra.

A csapadékhiánnyal és a szárazsággal kapcsolatban a miniszter felhívta a figyelmet az Aszály Veszélyhelyzeti Operatív Törzs eddigi intézkedéseire:

  • a hiteltörlesztési moratórium lehetőséget biztosítanak 2023 év végéig az arra rászoruló mezőgazdasági vállalkozások számára;
  • a mezőgazdasági aszálybiztosításoknál a kormány felgyorsítja és rugalmasabbá teszi a biztosítói kártérítési folyamatot;
  • az aszály miatt ellátási gondokkal küzdő állattartók tömegtakarmány szállítási költségeinek finanszírozására 3 milliárd forint értékű támogatást különítettek el;
  • az aszály okozta károk mérséklésére szolgál az öntözést kiszolgáló állami öntözőművek megnövekedett energiaköltségének támogatására szánt 1,4 milliárd forintos többlettámogatás;
  • az öntözni kívánó termelők a rendkívüli vízhasználati igényükre vonatkozó kérelmeiket újból benyújthatják, a hatóság azokat automatikusan engedélyezi.

Forrás: MTI