fbpx

Az operatív törzs intézkedési terve segíti a gazdákat

Írta: Barna Ferenc - 2022 augusztus 01.

A helyzet az ágazatunkban rendkívüli, az alföldi területeken tragikus; az agrárium gyors megsegítésére tett javaslatot a múlt héten felállított Aszály Veszélyhelyzeti Operatív Törzs öt pontból álló intézkedési tervével – jelentette be közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.

Kukorica
Az ország egyes területein a kukoricaállomány megsemmisült (fotó: közösségi média/Feldman Zsolt)

Magyarországot történelmi aszálykár sújtja

A kormány és az agrártárca minden lehetséges eszközzel támogatja a termelőket ebben a rendkívüli helyzetben – olvasható a miniszteri tájékoztatóban.

A tárcavezető újra felvázolta a tragikus helyzet hátterét: július végére a tavaly ősz óta tartó csapadékhiány miatt az ország területének döntő többségén súlyos vagy nagyfokú aszály alakult ki. A búzánál elkönyvelt mintegy 25%-os terméskiesés után mára a kukoricaállomány az Alföldön és Közép-Magyarországon a területek jelentős részén megsemmisült és most már a Dunántúl termését fenyegeti.

Az alföldi területeken a gyepek is teljesen kisültek, a gazdálkodók nem tudnak legeltetni és kaszálni. A helyzet az ágazatunkban rendkívüli, az alföldi területeken tragikus − tette hozzá. Kifejtette, az állattenyésztés számára a drasztikusan emelkedő takarmány- és energiaárak mellett, a legelők kiszáradása, valamint az állatbetegségek jelentenek komoly nehézséget. Az aszály miatt kiégett legelők arra kényszerítik a termelőket, hogy vásárolt abraktakarmánnyal és távolabbról szállított tömegtakarmánnyal etessék az állatokat, amely drasztikus mértékű költségnövekedéshez vezet.

Az agrárium gyors megsegítése érdekében, az Aszály Veszélyhelyzeti Operatív Törzs első ülését követően öt pontból álló, azonnali intézkedések bevezetését javasolja:

  • A kormány hitelmoratóriumot rendel el 2022 szeptemberétől 2023 év végéig a mezőgazdasági vállalkozások beruházási és forgóeszköz hiteleire. A gazdák dönthetnek arról, hogy élnek-e a lehetőséggel.
  • A bajba jutott állattartók számára 3 milliárd forint összegű takarmányszállítási támogatási keretet biztosítanak.
  • A mezőgazdasági területek öntözését kiszolgáló állami öntözőművek megnövekedett energiaköltségének támogatására 1,4 milliárd forint többlettámogatást adnak.
  • A termelők rendkívüli vízhasználati igényükre vonatkozó kérelmeiket újból benyújthatják, és az igényeket a hatóság automatikusan engedélyezni fogja.
  • Felgyorsítják a biztosítók az aszálykárok felmérésére és az aszálykárokra megítélt összegek kifizetésére vonatkozó eljárását. Ennek értelmében a biztosítóknak az aszálykár bejelentésétől számítva 14 nap alatt folyósítaniuk kell a gazdálkodók részére a megítélt összeget.

A csapadékhiány, illetve az egyenetlen eloszlás témájában tovább keresik a megoldásokat:

  • Átfogó vízügyi rendezést kell végrehajtani országos szinten az aszály kezelése érdekében. Olyan beruházásokat kell megvalósítani, melyeknek köszönhetően bő víz esetén be lehet a vizet tározni.
  • A mezővédő erdősávok létesítését is újra kell gondolni, meg kell őrizni a talajban lévő nedvességet.
  • Meg kell tervezni, hogy ilyen időjárási körülmények között mely régiókban és tájegységekben milyen növényeket érdemes termeszteni. A növénynemesítésnek pedig nagy hangsúlyt kell fektetnie a szárazságtűrő fajtákra – a közösségi médiában közzétett miniszteri tájékoztató szerint.

Forrás: AM/Sajtóközlemény
Összeállította: Barna Ferenc