fbpx

Havi Mezőgazdasági Árelemző

Írta: Szerkesztőség - 2012 szeptember 05.

Hírek:

Műtrágya:

Augusztus második felében indul a szezon.

Legalább is általában ezt lehet elmondani a műtrágya piacról.

Idén azonban ennek a jelei még nem mutatkoztak.

A kereskedők gyengébb időszakot láttak, mint azt előre gondolták, aminek a fő oka az aszály, illetve a szűkösebb termés volt.

A szárazság több oldalról is negatívan befolyásolja a vásárlási kedvet, hiszen nem csupán a rossz terméskilátás a gond, de a repce termesztési kedve is várakozásokon aluli.

Azok, akik pedig vetnének, az aszály miatt nem tudják az ideális magágyat elkészíteni, így tolódik a vetés, illetve ezzel együtt a műtrágya felhasználás is.

Pozitív jel lehet, hogy nagyobb integrátorok augusztus 20-a utánra ígérték a búzapénzek kifizetését.

Ez némi reményre ad okot a vásárlási kedv beindulásához.

 

A piacokon az árak lényegében nem változtak júliushoz képest.

A forint erősödése miatt az import termékek pár száz forinttal olcsóbbak lettek, de lényegi árváltozás nem történt.

A nitrogének forgalma szempontjából az ammónium nitrátot, illetve a Calcium Ammónium Nitrátot keresik a termelők, de a karbamid vásárlások szinte teljesen megszűntek.

Sokan még mindig az egyes piaci résztvevők által beharangozott olcsó, 67.000 forintos ammónium nitrátot keresik, illetve várják, de a piacon nem érezhető valós volumen e mögött a szám mögött.

Enyhe kereslet mutatkozik még a MAP-ra, mint foszfor műtrágyára, illetve a kálisóra is, mint kálium műtrágyára.

Az NPK-k közül az őszre jellemző hagyományos 8-24-24, 8-20-30, illetve 5-15-25-ös keverékekre is van némi kereslet.

A Duslo IKR felvásárlása, pontosabban az IKR agrokémiai üzletágának felvásárlása már a versenyhivatalban van.

Amennyiben a hivatal engedélyezi a felvásárlást, akkor pont kerülhet a régóta húzódó ügy végére és hivatalosan is a Babis birodalom részévé válik az IKR műtrágya részlege.

Mint ismeretes Andrej Babis az alapítója, tulajdonosa a több milliárd eurós forgalmat bonyolító cseh Agrofert csoportnak.

A csoport a vegyipartól az élelmiszeriparig átfogó struktúrával rendelkezik.

Az IKR értékesített üzletága a magyarországi terjeszkedésének feltehetően mérföldköve lesz.

 

Termény:

Augusztus hónapban folytatódott az árutőzsdék oldalazó mozgása.

Az 1-es, illetve 2-es ábrákon látható a Párizsi Árutőzsde malmi búza jegyzéseinek, illetve a Chicago-i Árutőzsde kukorica jegyzéseinek alakulása.

Az augusztusi USDA riportban már jobban érzékelhető a szárazság, hiszen jelentősen megvágta a várható termésnagyságokat mind a gabonák, mind az olajos magvak frontján.

Az előrejelzés szerint a világon búzából 860,42 millió tonna elérhető áru várható az idei szezonra, ami a júliusi riporthoz képest egy kisebb, 2 millió tonnás csökkentést jelent.

A csökkenés oka az alacsonyabb nyitó készlet volt.

A szezon végi zárókészletet azonban több mint 5 millió tonnával csökkentették, ami a várhatóan magasabb felhasználás miatt adódik.

Kazahsztánban tovább csökkentették a búza termést, 13 millióról 11 millióra, Oroszországban 49 millióról 43 millióra, míg javították Ukrajna esetében 13-ról 15 millióra.

Az Európai Unió kínálati adatai lényegében nem változtak, azonban enyhén növelték a felhasználást és így másfél millió tonnával kisebb a várható zárókészlet.

 


 

1-es ábra: A novemberi lejáratú malmi búza jegyzésének alakulása a Párizsi Árutőzsdén,

Forrás: barchart.com

 

 

2-es ábra: A decemberi lejáratú, új termésű kukorica árutőzsdei kötéseinek alakulása, Forrás: CME

 

2-es ábra: A decemberi lejáratú, új termésű kukorica árutőzsdei kötéseinek alakulása

Forrás: CME

 

A világ kukorica termelését erősebben csökkentette az elmúlt hónap alatt az USDA.

Ugyan megnövelték a nyitó készleteket, ami közel 136 milliósra tettek, de a várható termés nagyságát 905 millióról 849 millióra csökkentették.

Szintén jelentősen csökkentették a várható magas árak miatt a felhasználás nagyságát is, így a zárókészletet a mostani kalkulációk alapján 123,33 millióra tették, a júliusi riportban szerepló 134 millióval szemben.

Ez a zárókészlet kisebb így, mint a két évvel ezelőtti zárókészlet volt, azaz rosszabb szezonra számít most már mindenki, mint a 2010-es volt.

A jelentés szerint az 27 tagú EU termelését 65,47 millióról 61,54 millióra csökkentették, ami 3,93 millió csökkentést jelent egy hónap alatt.

Amennyiben a jelentősebb európai országok adatait áttekintjük, akkor elmondható, hogy Franciaországban kissé javították a várható termés nagyságát, fél millió tonnával így meghaladja a 16 millió tonnát.

Németországban enyhe csökkenést prognosztizáltak, de tulajdonképpen nem változtak a kilátások, továbbra is 5,2 millió tonna körüli termés várható.

Olaszországban körülbelül másfél millió tonnával csökkent, Romániában bő 2 millió tonnával csökkent, hazánkban is bő 2 millió tonnával csökkent a várható termésnagyság, de tulajdonképpen szinte minden más tagországban enyhe csökkenést lehetett július eleje óta látni.

 

Ebből kiindulva tehát elmondható, hogy az USDA adata egyelőre nem tükrözi tökéletesen a várható kiesés nagyságát.

Úgyhogy a szeptemberi jelentés várhatóan további csökkentéseket fog mutatni.

Rizs tekintetében nem történt nagy mértékű változás, a várható zárókészlet fél millió tonnával 101,82 millió tonnára csökkent.

Szója esetében 10 millió tonnával csökkentették az USA termelési adatait, azonban megnövelték 3 millió tonnával a brazil adatokat, illetve a keresleti oldalt is csökkentve a kalkulált zárókészleteket 2,28 millió tonnával, 53,38 millió tonnára csökkentették a júliusi előrejelzéshez képest.

Hazánkban az elmúlt időszak továbbra is csapadékhiányos volt, sajnos a kilátások tovább romlottak.

Az árszintek enyhén tovább emelkedtek az összes termény tekintetében.

Amennyiben a nemzetközi helyzetet elemezzük, feltehetően még nem értük el az áremelkedés csúcsát és további emelkedésekre is lehet számítani, amit az enyhén erősödő forint sem fog tudni kompenzálni.

Egy esetleges forint gyengülés pedig kifejezettem megemelheti a hazai forint alapú árszinteket.

 

Takarmány:

A gabonák és fehérjenövények áremelkedése egyértelműen magával húzza a takarmányok árainak emelkedését is.

A 3-as ábra megmutatja a szójadara áralakulását.

Ebből is látható a folyamatos erősödés.

Ez rányomta a bélyegét a hazai árszintekre is és a forint enyhe erősödése sem tudott a további erősödéseken segíteni.

A dunai kikötőkben már 165000 forint felett is lehetett kötésekről hallani, a kérdés, hogy hol áll meg az emelkedés.

Enyhülést a piacon csak a tavaszra várható dél-amerikai termés adhat, hiszen az Egyesült Államokban az aszály tovább rombolta a kilátásokat.

A szója termesztése két régióra bontható, az Egyesült Államokra és Dél-Amerikára.

A 2012-es tavaszi, dél-amerikai termés nagyságát erősen errodálta az Argentin szárazság, és a tavasszal kialakult helyzet alapján nagyobb volt a kereslet a terményre, mint a kínálat.

Erre adott volna némi enyhülést a várható kitűnő amerikai termés, de a nyár folyamán tapasztalható szárazság elvette az őszi termés reményeit is.

A bizakodás így újabb fél évvel tolódott 2013 tavaszáig.

 

3-es ábra: A szeptemberi lejáratú szójadara árutőzsdei kötéseinek alakulása, Forrás: CME

 

3-es ábra: A szeptemberi lejáratú szójadara árutőzsdei kötéseinek alakulása, Forrás: CME

Augusztus folyamán kínai E vitamin gyártók áremelkedéseket jelentettek be a szeptemberi hónapra.

Volt aki 15%-os áremelkedéssel kalkulál az ősz kezdetére.

Ez előrevetíti, hogy feltehetően a premixek árai is emelkedhetnek, hiszen korábban B vitamingyártók is 8% körüli emeléseket jelentettek be.

 

Végtermék:

Augusztus 15-én végleg kiderült, hogy nem lesz fordított ÁFA a hazai sertéságazatban.

Mint ismeretes a fordított ÁFA-t a gabonapiacokon már bevezette a kormányzat, amitől a feketegazdaság visszaszorulását, illetve nagyobb adóbevételeket remélt.

Szóba került, hogy esetleg egyéb mezőgazdasági ágazatokban is bevezetésre kerülhet ez az új rendszer, de a minisztérium sertéstartókkal folytatott tárgyalásai alapján a hivatal erről az intézkedésről lemondott.

2012. harmadik negyedévétől módosította a Vidékfejlesztési Minisztérium az állatjóléti támogatás igénylésének részleteit. Tulajdonképpen könnyítésről, a bürokrácia csökkentéséről van szó, amivel mind a gazdák, termelők, mind a minisztérium jobban járnak, költségeket csökkenthetnek.

Ezentúl nem állatállományonként kell majd az igénylést benyújtani, hanem baromfi megnevezésenként (baromfifaj és annak hasznosítási iránya).

Az igénylést negyedévente egy alkalommal a tárgynegyedévet követő hónap utolsó napjáig kell postára adni az igénylő lakhelye, illetve székhelye szerint illetékes MVH megyei kirendeltségéhez.

 

Valuta:

2011. december 21-től jegybanki alapkamat lassan már stabilan, 7%-os szinten tartja magát.

Miután a forint augusztus folyamán is enyhe erősödést produkált egyre jobban felmerül piaci résztvevők körében az alapkamat csökkentésének lehetősége.

Ez kifejezetten hasznos lenne a gazdaság élénkítése szempontjából, hiszen az olcsóbb alapkamat hatására olcsóbb hitelekhez is lehetne jutni, ami esetlegesen meg tudná fordítani a stagnáló, gyengülő lakáspiacot, illetve egyéb piacokat is.

Sajnos azonban az augusztusban napvilágot látott makro adatok nem meggyőzőek ahhoz, hogy egy ilyen jellegű lépésre szánná majd el magát a Nemzeti Bank, hiszen a termelés nemhogy erősödött volna, hanem gyengült.

Míg az év első hónapjaiban javuló GDP adatokra lehetett számítani, addigra mára már csökkenő kilátások elé néz az ország.

Ez a recessziős hangulat igaz volt a Csehországra is, bár azt már megszokhattuk, hogy a környező országok adatait akkor mutatják be a különböző médiumok, amikor rosszak a hazai eredmények és mint egy rosszul tanuló diák az ellenőrző bemutatásakor azzal érvel, hogy igen, de nem csak ő kapott kettest abból a tantárgyból, hanem majdnem mindenki az osztályból.

 

Mindettől függetlenül a forint egyelőre tartja magát és a 275-ös szintet igyekszik elérni az euró ellenében.

Amennyiben áttöri ezt a szintet, akkor a 270 és 275-ös tartományt is tesztelni fogja, bár nagy kérdés mi történik a nyári szünet befejeztével, amikor a befektetők, kereskedők visszatérnek a piacokra a szabadságok után.

Augusztusban egyelőre úgy tünt inkább a momentum, a pozitív hangulat vitte a piacot, illetve a forintot, mintsem a makro adatok.

Miután a cikk leadásának időpontjában semmilyen fontos makrogazdasági tények nem látnak majd napvilágot, így elmondható, hogy a forint kereskedését feltehetően továbbra is hangulati kereskedés jellemzi majd, ami most rövid távon a további erősödésnek kedvez.

Azonban amennyiben tényekre támaszkodunk, akkor nem lehetne meglepődni egy forint gyengülésen sem.

Ebből kiindulva azoknak, akiknek az árrését befolyásolja a valuták mozgása érdemes elgondolkodni rajta, hogy megfelelő szinten van-e az az árrés és inkább fixálják, mint tovább spekuláljanak vele.

Augusztusban az euró tartotta magát a dollárral szemben, sőt enyhén erősödött is a júliusi szintekhez viszonyítva, így 1,23 felett kereskedtek vele.

Nagy befektetési alapok azonban az euró további esésére spekulálnak, illetve a makro adatok sem pozitívak az euróra nézve, úgyhogy a piacon várják az euró további gyengülését.

Mint már többször írtunk róla az euró gyengülése negatívan befolyásolná a forint megítélését is, hiszen hazánk gazdasága tulajdonképpen az eurózónára épül.

 

Időszaki áttekintés:

A gabona, illetve takarmány árak emelkedése mellett elvárható a hús, illetve haszonállat árak emelkedése is.

Általában azonban elmondható, hogy ezek nem rögtön, hanem kisebb késéssel következnek be.

Áttekintve az elmúlt időszak malac árainak alakulását az Európai Unióban (4-es ábra) az átlagárak mozgása alapján feltételezhető, hogy nem fogja nagy mértékben követni a gabona, és takarmány árak emelkedését a malac árak alakulása.

Az éves trendek jól mutatják az árakban a szezonalitást, ami alapján az idei évben is tapasztalható, tavasz óta tartó, további gyengülés prognosztizálható.

Két évvel ezelőtt, amikor a kukorica terméssel szintén gondok voltak, azaz 2010. őszén nem történt korrekció a malac árakban, tulajdonképpen a 40. hétig, azaz októberig estek a felvásárlási árak.

Igaz, két évvel ezelőtt nem volt ilyen mértékű és meredeken ívelő áremelkedés a nyári hónapokban.

 

4-es ábra: Forrás: Európai Bizottság

4-es ábra: Forrás: Európai Bizottság

 

Más a helyzet a szezonalitás tekintetében a fiatal bikák árainak alakulásánál.

Az 5-ös ábrán látható, hogy a marhahús árának alakulása gyorsabban követi a gabonapiac szezonalitását, ezzel együtt az esetleges emelkedéseket is.

A mélypont általában a búza aratás időpontjában van.

Az elmúlt évek trendjéből kiindulva az elkövetkező időszakban a fiatal bika európai átlagára további erősödésre számíthat.

 

5-ös ábra: Fiatal bika mázsánkénti ára hasított meleghúsban, Forrás: Európai Bizottság

 

5-ös ábra: Fiatal bika mázsánkénti ára hasított meleghúsban, Forrás: Európai Bizottság

 

 

Tömösi Attila