fbpx

A szülői ékszer eleinte zálogba került – ma nagyvállalkozó

Írta: Sándor Ildikó - 2024 január 16.

Az Év Agrárembere 2023 díjkiírás kategóriagyőzteseként Az Év Élelmiszer-iparosa Dr. Kovács Péter

Dr. Kovács Péter
Az Év Élelmiszeriparosa Dr. Kovács Péter

Az 1600 lelket számláló szigetközi Darnózseli vállalkozója a jég hátán is megélt volna. Kezdetben, erdész korában a hullámtérben még csónakkal járta az árteret, majd autó-előfizetését eladva vette első fűrészét, a hasznából pedig fakitermelő vállalkozása első gatterét. Később lehetőséget látott az építőiparban is, első betonkeverőjük megvételéhez, saját tőke híján, a szülők csekélyke arany ékszere és saját magnója került a zálogházba; de ez a döntés is bejött, mint ahogy a falubeli régi iskolaépület felújítása is, ahol Darnó-Hús néven – azóta már többször bővített – húsfeldolgozó üzemet hozott létre. A húsipari szereplést komolyan gondolva ahhoz nemcsak tőkét, de tudást is szerzett, először húsfeldolgozó szakmunkás-, majd hentesmester-vizsgát tett. Azóta már a fiatal generáció szaktudásához is aktívan hozzájárul a közben sikeres nagyvállalattá nőtt húsüzem, amely a Széchenyi István Egyetem Mintagazdasága, emellett több diplomadolgozat elkészítéséhez nyújtott szakmai segítséget, és biztosít folyamatos gyakorlati helyet mind az egyetemi hallgatók, mind győri szakmunkástanulók részére. Tanulmányait eközben Kovács Péter is folytatta, a Nyugat-magyarországi Egyetem Állattudományi Doktori Iskolájában summa cum laude szerezte meg doktori fokozatát, azóta pedig címzetes egyetemi docensként két tanszék előadója és a doktori iskolában külföldi hallgatók oktatója is lehetett.

Az élelmiszer-feldolgozás sikere mellett dr. Kovács Péter erdész is maradt: családi gazdaságukban a szántóföldi növénytermesztés mellett erdőgazdálkodási, valamint erdészeti szakirányító tevékenységet is folytat, és erdőt telepít. A mai napig az Országos Erdészeti Egyesület tagja, de két cikluson át a vármegyei Magánerdő-gazdálkodási és Környezetvédő Helyi Csoport országos küldöttje is volt.

Dr. Kovács Péter szerint az, hogy az élet napos oldalán van, a szorgalmának, családjának és a Jóistennek köszönhető, ezért kötelessége segíteni azoknak, akik még nem itt járnak. Társadalmi szerepvállalásának egyik pillére a Darnózseliért Alapítvány elnöki feladata, nevéhez fűződik a falu „1 diák – egy fa” programja, amelynek köszönhetően minden ballagó diák egy gömbjuhart ültet a faluban. De olyan aktív közérdekű feladatokat is elvállal, ami a szakmáját és régióját is szolgálják. Így a Győr-Moson-Sopron vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara Ipari tagozatában az élelmiszer-szakosztály elnöke, a Mosonmagyaróvári Térség elnökségi tagja, a NAK élelmiszeripari szakosztályának tagja, az állatitermék-feldolgozó alosztály vezetője, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségében vármegyei elnök.

Az Agrotrend Csoport 10. éve írta ki Az Év Agrárembere díjat, az ő nevükhöz fűződik a szintén nagy sikerű és a gazdák munkáját, a mezőgazdaságot népszerűsítő Magyarország Legszebb Birtoka díjkiírás, az Agrofotó, a Kézműves Kiválóságok Díj, valamint a Nemzet Gazdásza elismerés, de ők szervezik az idén már harmadik alkalommal megrendezésre kerülő Magyar Gazdabált is.

Az Év Agrárembere díj 2023. évi kategóriagyőztesei:

Az Év Agrárgépésze: Hári Zsolt,

Az Év Agrárinnovátora: Dr. Teszlák Péter

Az Év Állattenyészője: Dr. Húth Balázs,

Az Év Élelmiszeriparosa: Dr. Kovács Péter,

Az Év Erdőgazdálkodója: Sulyok Ferenc,

Az Év Fiatal Gazdája: Göbölyös Károly,

A jövő Agrárszakembere: Dr. Vona Viktória,

Az Év Kertésze: Nemes-Nagyné Vas Andrea,

Az Év Növényvédelmi Szakembere: Dr. Füzi István,

Az Év ökológiai gazdálkodója: Dezsény Zoltán

Az Év Szántóföldi gazdálkodója: Kaitz Ákos

A korábbi évekhez hasonlóan Közönségszavaton leadhatják Önök is voksukat, mindenkinek egy szavazata van. A szavazás állása ezen a linken követhető: https://azevagrarembere.hu/szavazatok/

Korábbi évek nyerteseiről itt olvashatják laudációinkat. Az idei abszolút győztest a február 9-i Gálán szavazza meg a szakmai zsűri.