fbpx

A Gömbi Burgonyán túl a tanyasi életformát is népszerűsíti

Írta: Sándor Ildikó - 2024 január 16.

Az Év Agrárembere 2023 díjkiírás kategóriagyőzteseként Az Év Fiatal gazdája Göbölyös Károly

Göbölyös Károly
Az Év Fiatal Gazdája Göbölyös Károly

A helvéciai fiatal gazda már több szakdolgozatának is családi gazdaságukat választotta alapjául. Az azóta már levédett Gömbi Burgonya termesztése, logisztikai háttere, értékesítése hálás téma volt a vidékfejlesztési agrármérnöki, a növényvédelmi szakmérnöki és a precíziós mezőgazdasági szakmérnöki diplomához is.

A családi gazdaságban 15 hektáron termelt burgonyát Göbölyösék Kecskemét környékén értékesítik, az élelmezési lánc minden szereplőjét kiszolgálva, mindezt annyira komolyan gondolva, hogy hetente kétszer házhoz szállítást is vállalnak, hisz arcukat és burgonyájukat is bátran felvállalják. Tehetik is, mert a sokéves tapasztalatnak köszönhetően állandó minőséggel kínálják saját terméküket, amelyben német, holland és magyar fajtákat is találnak a vásárlók.

A Göbölyös családi gazdaság jelenleg 90 hektáron folytat növénytermesztést, amelyen belül a burgonya tekinthető a fő növénynek, de több gabonaféle, kukorica lucerna is megtalálható a vetésszerkezetben Emellett a gazdaság 15-20 anyakocás sertéstenyészetet is üzemeltet, almos tartásban.

A gazdaságalapító szülőkkel, testvérével és párjaikkal közösen végzik a napi mezőgazdasági feladatokat a birtokon, így maradhat ideje a kétgyermekes fiatal gazdának a társadalmi szerepvállalásra is. A környékbeli gazdálkodók mindennapjait szaktanácsadóként és projektkoordinátorként is segíti, amihez vidékfejlesztő agrármérnök feleségével alapították a Gömbi Agro Kft.-t, ahol már nemcsak a mezőgazdasági termelésben, de a vidéki életformából adódó egyéb kérdésben is segítséget nyújtanak. Nem titkolt célja a házaspárnak, hogy a környéken jellemző vidéki és tanyasi életteret fenntartsák, ehhez a lehetőségeket felkutassák.

Göbölyös Károly a helyi képviselőtestület jelenleg legfiatalabb tagjaként segíti a falu és lakosainak mindennapjait. A helyi programok, például a Helvéciai Traktoros Nap aktív szervezője és résztvevője, ezzel is az a célja, hogy példáját követve minél több fiatal vállaljon szerepet a közösségük életében. Régiójában pedig a Magyarok Kenyere vármegyei nagyköveteként, a NAK Bács-Kiskun Vármegyei Szervezetének vidékfejlesztésért felelős alelnökeként, valamint a MAGOSZ Ifjú Gazdák Bács-Kiskun Megyei Gazdakörének elnökségi tagjaként, a Helvéciai Szőlősgazdák és Gazdák Köre tagjaként is a fiatalokat támogatja.

Az Agrotrend Csoport 10. éve írta ki Az Év Agrárembere díjat, az ő nevükhöz fűződik a szintén nagy sikerű és a gazdák munkáját, a mezőgazdaságot népszerűsítő Magyarország Legszebb Birtoka díjkiírás, az Agrofotó, a Kézműves Kiválóságok Díj, valamint a Nemzet Gazdásza elismerés, de ők szervezik az idén már harmadik alkalommal megrendezésre kerülő Magyar Gazdabált is.

Az Év Agrárembere díj 2023. évi kategóriagyőztesei:

Az Év Agrárgépésze: Hári Zsolt,

Az Év Agrárinnovátora: Dr. Teszlák Péter

Az Év Állattenyészője: Dr. Húth Balázs,

Az Év Élelmiszeriparosa: Dr. Kovács Péter,

Az Év Erdőgazdálkodója: Sulyok Ferenc,

Az Év Fiatal Gazdája: Göbölyös Károly,

A jövő Agrárszakembere: Dr. Vona Viktória,

Az Év Kertésze: Nemes-Nagyné Vas Andrea,

Az Év Növényvédelmi Szakembere: Dr. Füzi István,

Az Év ökológiai gazdálkodója: Dezsény Zoltán

Az Év Szántóföldi gazdálkodója: Kaitz Ákos

A korábbi évekhez hasonlóan Közönségszavaton leadhatják Önök is voksukat, mindenkinek egy szavazata van. A szavazás állása ezen a linken követhető: https://azevagrarembere.hu/szavazatok/

Korábbi évek nyerteseiről itt olvashatják laudációinkat. Az idei abszolút győztest a február 9-i Gálán szavazza meg a szakmai zsűri.