Esőért imádkoznak az olaszok

Írta: Barna Ferenc - 2022 június 23.

Milánó érseke az esőért tart imádságot – Olaszországban aszály miatti válsághelyzetet rendeltek el, újabb hőhullám érte el az országot negyven Celsius-fok feletti hőmérséklettel.

Cseppek a kalászosban
November óta nem esett az évszakhoz megfelelő csapadékmennyiség a Pó vízgyűjtő medencéjében (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A mostani már a harmadik hőhullám a nyár kezdete óta

Az előrejelzések szerint az olasz csizma sarkában, Puglia tartományban és Szardínián 43 Celsius-fok feletti hőmérsékletet várnak, valamint Firenze és Bologna városában is.

Az utóbbi több mint két hétben a hőmérő higanyszála nem ereszkedett egyszer sem 35 fok alá, és – a meteorológiai jelentések szerint – a hőség a következő tizenöt napban sem enyhül.

A Mont Blanc hegység olasz oldalán kedden több mint tíz fokot mértek, miközben három évvel ezelőtt ugyanezen a napon hat fokot.

A helyzetet súlyosbítja, hogy év eleje óta alig esik csapadék

A Pó folyó vízszintje hetven éve nem volt ennyire alacsony. November óta nem esett az évszakhoz megfelelő csapadékmennyiség a Pó vízgyűjtő medencéjében.

A legnagyobb olasz folyótól érintett Lombardia tartományban elfogyott a mezőgazdasági vízkészlet, közel hárommilliárd köbméter vízmennyiség hiányzik. Felmerült a Maggiore-tó vizének mezőgazdasági célú felhasználása, de a tó vízszintje az utóbbi három nap alatt egy métert süllyedt.

A mezőgazdasági termőterület negyven százaléka szenved az aszálytól. A növényi kultúrák a hőstressz miatt sínylődnek, de a meleg az állattartók is nehéz helyzetbe hozza, például a tejtermelés is közel harminc százalékkal visszaesett.

Az agrárrégiónak számító Emilia Romagna elsőként hirdetett vészhelyzetet, melyhez szerdától a főváros Róma körüli Lazio tartomány is csatlakozik. Első lépésben ez a magánkertek öntözésének, a medencék feltöltésének, a kocsimosásnak a tiltását jelenti.

Forrás: MTI
Összeállította: Barna Ferenc