fbpx

Életbe lépett a vízfogyasztás korlátozása

Írta: Barna Ferenc - 2022 június 21.

A vízfogyasztás korlátozását rendelték el több mint 100 önkormányzat illetékességi területén az észak-olaszországi Piemont és Lombardia tartományban a Pó folyó medencéjét sújtó aszály miatt – jelentette be múlthét végén az olasz média.

Kevés a víz a folyókban
A klímaválság nem csak a mezőgazdaságot sújtja (Fotó: IMPAKTER)

Az ivóvíz használatát korlátozzák

Piemontban mintegy száz, Lombardiában 25 települt érint a korlátozás. Éjszaka a polgármesterek rendelkezése szerint elzárják az ivóvizet

Torinó térségében további 80 önkormányzat tiltotta be az ivóvíz öntézésre, medencék feltöltésére és járműmosásra való használatát. Máshol megjelentek a vizet osztó lajtos kocsik.

A jelenlegi klímaváltozás kihívásaira tervszerű, fenntartható megoldásokat kell keresni, hogy a drasztikus korlátozási elkerülhetők legyenek.

A válsághelyzetet a Pó-folyó medrének kiszáradása okozza

Az ország legnagyobb folyójának hetven éve nem volt ennyire alacsony a szintje. A hajózást is korlátozták a folyón.

Meuccio Berselli, a Pó-medence vízgazdálkodását ellenőrző hatóság (AdBPo) főtitkára szerint a következő hetekben tovább csökken a jelenleg is nagyon alacsony vízhozam. A térségben több mint 110 napja nem volt csapadék. A vízhiány problémát jelent nemcsak a mezőgazdaság, hanem a térség energiatermelése számára is.

Kevesebb csapadék, magasabb hőmérséklet

A Coldiretti termelői szövetség adatai szerint az utóbbi hat hónapban majdnem hatvan százalékkal kevesebb hó és eső esett, mint 2006 és 2020 között átlagosan az évnek ugyanebben az időszakában. Az Alpokban is szinte elfogyott a hó, a tavaszi hónapokban nem pótolta a szokásos mennyiséget az olvadó téli csapadék. Ezzel egy időben a hőmérséklet minimum három, de akár öt Celsius-fokkal is emelkedett.

A Pót tápláló több mint 140 kisebb folyó, patak egy része teljesen kiszáradt.

A Pó-alföld Olaszország éleskamrájának számít: a nemzeti agrártermelés harminc százalékát biztosítja, és ebben a térségben tenyésztik az országos állatállomány felét.

Forrás: IMPAKTER