fbpx

Lemken talajművelő-gépek bemutatója Mezőfalván

Írta: - 2022 június 21. -Hirdetés

A Lemken talajművelő eszközeitől kéklett a határ Mezőfalván. A német gépgyártó bemutatta újdonságait a standján, és munka közben is a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow rendezvényen.

Az állógépes kiállítás mellett nagy érdeklődés kísérte a szántóföldi bemutatót, ahol elsőként a Lemken Diamant 16-os félig függesztett, váltva forgató ekét nézhette meg a nagyszámú közönség munka közben is. A bemutatón látható volt, hogy a Lemken Diamant ekével különösen jól lehet manőverezni. A nagy területteljesítmény mellett a keskeny fordulókban is mozgékonyságot biztosít.

Lemken Diamant 16-os félig függesztett, váltva forgató eke
Lemken Diamant 16-os félig függesztett, váltva forgató eke

Hogy ne csúszkáljon a traktor

A stabilitást fokozza a Lemken súlyáthelyező rendszere. Az eke súlyából másfél-két tonnát is ráterhelhetnek az eketornyon keresztül, a traktor hárompontjára, így ezzel a súlynövekedéssel kisebb lesz a slip, jobb hatásfokkal lehet húzni az ekét, mert az erőgép kerekei nem tudnak olyan könnyen elkaparni. A Lemken Diamant széria 5 ekefejtől 9 ekefejig rendelhető, 100 vagy 120 cm-es ekefejosztással, 80 vagy 90 cm-es gerendelymagassággal, barázdában járó, illetve tarlón járó kivitelben.

A Lemken súlyáthelyező rendszere
A Lemken súlyáthelyező rendszere

Erős gerendely- és ekefej-biztosítás

A magyar gazdák által legkedveltebb felszereltsége a Diamant 16-os ekéknek az egyedülálló 120 cm-es ekefejtávolság, amit szinte minden esetben kombinálnak egy emelt és erősített 90 cm-es gerendelymagassággal.

Mindegyik típusra jellemző, hogy a gerendelyeken nem található hegesztés, hogy ne gyengítse azt. Az összes főcsapágyhely rendkívül ellenálló, radiális csapággyal van felszerelve, amelyek hosszú élettartamot és nagy üzembiztonságot garantálnak. A LEMKEN összes ekefej-biztosítása biztonságot nyújt arra az esetre, ha az orrbetét akadályba ütközik

Hegesztés nélküli gerendely a Lemken ekén
Hegesztés nélküli gerendely a Lemken ekén

Rövidtárcsa vetőgéppel

A Diamant ekéje mellett a Lemken bemutatta a Heliodor 9/600-as rövidtárcsáját is, melyet a munkagép hátuljára szerelt Seed Hub köztes vetőgéppel láttak el. A Heliodor kompakt rövidtárcsa egy igazi Jolly Joker a talajművelésben. Kiválóan alkalmas sekély tarlóhántáshoz, mulcsba vetésnél a magágy előkészítéséhez vagy eke után is egyaránt használható. Kis teljesítményigénye mellett nagy munkavégzési sebesség jellemzi:

• A stabil laprugóelemeknek köszönhetően a Heliodor köves talajoknál is folyamatosan, eltömődés nélkül dolgozik.

• A nagy, 510 mm-es homorú tárcsák karbantartást nem igénylő, axiális kúpgörgős csapágyait speciális, kazettás tömítés védi a por és a víz behatolásától.

• A Heliodornak kicsi a súlya, ezért két és féltől 7 méteres munkaszelességig a traktor hárompontfüggesztésén is használható.

Lemken Heliodor rövidtárcsa Seed Hub vetőgéppel
Lemken Heliodor rövidtárcsa Seed Hub vetőgéppel

A bemutatott tárcsa hátuljára szerelt Seed Hub köztes vetőgéppel már a tarlóhántás közben elvégezhető a másodvetés, amivel munka- és költségmegtakarítás érhető el. A Lemken Seed Hub vetőgépe 200 és 500 literes tartállyal is kapható.

Lemken

Képek és Videó: Horizont Média/Kristóf Imre

CÍMKÉK