fbpx

Újrahasznosítható csomagolások az agráriparban: út a jövőbe?

Írta: - 2022 június 21. -Hirdetés

Függetlenül attól, hogy milyen anyagból készült, a csomagolás fontos szerepet játszik az élelmiszerek frissen tartásában, valamint biztonságos tárolásában és szállításában. A műanyag egy gyakori, könnyű és rugalmas anyag, amelynek azonban nagy a környezetre gyakorolt hatása, ha nem használják fel vagy hasznosítják újra. Emellett a nem megfelelő csomagolásból adódó élelmiszervesztés az előállításukhoz szükséges erőforrások elpazarlását is jelenti, pl. víz, talaj, energia stb. A csomagolási megoldásoknál ezért kulcsfontosságú szerepe van a körkörös megközelítésnek.

Újrafelhasználható csomagolással az élelmiszer-veszteség ellen

Az élelmiszer-veszteség a termék mennyiségének vagy minőségének a csökkenése a kiskereskedelmi szakaszig. A rossz ömlesztett csomagolás, valamint az áru nem megfelelő kezelése az ellátási lánc mentén a károsodás és a pazarlás fő okozói közé tartoznak. A gyümölcsök és zöldségek esetében szállításkor mindezek mellett a kompresszió és az ütődések szintén veszélyeztetik a friss termékek minőségét.

A megfelelő csomagolások használatával jelentősen csökkenthetők a veszteségek fuvarozás és tárolás során. A visszaforgó plasztik ládák ugyanis a karton- vagy fadobozoknál jóval magasabb szintű védelmet biztosítanak, és elnyelik a szállítás közbeni ütéseket.

Példának okáért a dél- és délkelet ázsiai országokban a hagyományos banánellátási lánc veszteségei több, mint 25% körüliek voltak, amelynek egyik oka a rossz csomagolás volt. A banán egy érzékeny gyümölcs és könnyen megsérül szállítás közben, ami zúzódásokhoz és éréskor gyorsabb bomláshoz vezet. Miután azonban bevezették az újrafelhasználható ömlesztett műanyag csomagolások használatát, a gyümölcs épségben, frissen érkezhetett meg a piacokra – nem mellesleg csaknem 60%-kal csökkentette a veszteségeket az ellátási láncban.

A visszaforgó műanyag csomagolások a fenntarthatóságért

A szénlábnyom csökkentését és az élelmiszer-logisztika fenntarthatóságát leginkább úgy lehetséges elérni, ha elfelejtjük az egyutas műanyag- és kartoncsomagolásokat. Az újrahasznosítható műanyag ugyanis hatékonyabb, rugalmasabb és fenntarthatóbb is a többi anyaghoz képest. Emellett azonban ami talán még fontosabb, hogy nagymértékben hozzájárulnak a körkörös gazdaság kialakításához is – más szóval kevesebb szennyezés és hulladék. A használatukkal így a vállalkozások egyaránt csökkenthetik csomagolási költségeiket valamint szénlábnyomukat.

Napjainkban már olyan innovatív megoldásokkal is találkozhatunk, amelyekkel még drasztikusabban javítható az ellátási lánc kezelése. A holland Schoeller Allibert legújabb Smartlink® technológiája például nemcsak lehetővé teszi a csomagolások nyomon követését, hanem tájékoztat a tároló hőmérsékletéről, töltöttségi szintjéről és még sok másról. Az ehhez hasonló fejlesztések mind megnyitják az ajtót az ellátási láncban a gyorsaság és a minőség további növeléséhez, valamint a költségek optimalizálásához.