fbpx

Működik a hazai gabonapiac

Írta: Barna Ferenc - 2022 november 21.

A korábbi időszak gyakorlatával szemben nem tudják értékesíteni terményeiket, a felvásárlást folytató gazdasági szereplők az exportakadályokra és minőségi problémákra hivatkozva elhárítják az ajánlatokat – jelezték az agrártermelők a gabona értékesítése során tapasztalt nehézségeiket.

Megy a gabona vizsgálatra
A gabona jegyzési ára csökkent az utóbbi időszakban (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Eddig nem élt az állam egyetlen esetben sem az elővásárlási jogával

Mind az export, mind a minőség tekintetében az illetékes minisztérium megvizsgálta a helyzetet, a gyors intézkedésekkel, eljárásokkal segítik a gabonapiac stabil működését. A gabona- és olajosnövény exporthoz kapcsolódóan, az árumozgások szoros követhetősége érdekében bevezetett bejelentési kötelezettség kapcsán elmondható, hogy a kiviteli bejelentések feldolgozása a lehető legrövidebb átfutási idővel, folyamatosan működik.

Az államnak eddig egyetlen esetben sem kellett élnie az elővásárlási lehetőséggel. A bejelentések kezelésének gyors átfutási ideje biztosítja, hogy az nincs befolyással a hazai piac működésére és nem befolyásolja a gabonafelvásárlás gazdasági feltételeit.

A történelmi léptékű aszály az idei kukoricatermést sújtotta leginkább

A korábbi évekhez képest jelentősen alacsonyabb a kukoricatermés mennyisége az időjárási anomáliák miatt, amely a hazai felhasználói igények fedezésére sem elegendő sajnálatos módon. Gazdálkodói jelzések alapján ugyanakkor széles körben alkalmazott gyakorlattá vált a kukoricánál a minőségi paraméterekre, országos toxinproblémára hivatkozva a felvásárlás meghiúsulása.

Az új termés mintázása és a laboratóriumi vizsgálatok jelenleg is folyamatosan zajlanak, az eddig beérkezett adatok alapján az látható, hogy a minőségi panaszok csak az ország bizonyos régióiban jelentkeznek. Valamennyi ágazati, piaci és hatósági információt egybevetve, az eddigi mérések alapján a bevizsgált tételek mindössze 5-15 százalékában jelentkeztek a minőségi panaszokat alátámasztó eredmények. A jelenlegi információk alapján elmondható, hogy a minőséggel kapcsolatban nem látható országos méretű probléma Magyarországon.

Az itthoni árak követik a nemzetközi trendet

A hazai gabonaárakkal kapcsolatban a nemzetközi és hazai adatok azt mutatják, hogy a belpiaci árak követik a nemzetközi ármozgásokat, nem látható piaci zavarra utaló jel.

A gabonák jegyzései a nemzetközi és hazai piacokon is enyhén mérséklődtek az elmúlt időszakban, amiben szerepet játszhat az is, hogy Európa-szerte kedvező az őszi vetések állapota.

Forrás: AM Sajtóiroda
Összeállította: Barna Ferenc