fbpx

Hamarabb kellett volna a Tempót megvenni…

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2020 december 17.

A jó eredmények adnak lehetőséget a további fejlesztésre

A Nagykanizsához közel fekvő Sandon található Horváth Balázs és testvére, Horváth Gyula gazdaságának központja. Az 560 hektáron gazdálkodó vállalkozás csak két éve kezdte a kapcsolatot a Väderstaddal, de azt már most látni, hogy az együttműködés hosszú távra szól.

Milyen fő növényeket termesztenek a gazdaságban, milyen eredményeket értek el idén?

– Őszi káposztarepce, őszi búza, szója és kukorica a négy fő növény, amivel foglalkozunk. Eddig az őszi vetésűek adták a területek kétharmadát, de az elmúlt három év tapasztalatai alapján ezt a jövőben inkább fele-fele szintre fogjuk hozni. Mostanában jobban szerepeltek a tavasziak, jövedelmezőbbek voltak, ezt figyelembe kell vennünk. Véleményem szerint a csapadékviszonyok 70%-ban meghatározzák a betakarítandó termés mennyiségét és minőségét. Nekünk erre nem lehet panaszunk. Idén a területeinken 4,2 t/ha eredményt értünk el repcében, 140 hektár átlagában, búzában 7,8 t/ha lett a termés 240 hektár átlagában, ez több mint 1,5 tonnával jobb, mint a tavalyi szintünk. Szójában 24 hektáron 3 t/ha, kukoricában pedig 12,5 t/ha, 150 hektár átlagában a végső eredmény. A felvásárlási árak is jók, elégedettek vagyunk az idei évvel.

Hogyan áll össze a géppark, mikorra datálható a Väderstaddal az együttműködés?

– Négy erőgépünk van, amelyek közül a legnagyobb egy 345 lóerős zöld-sárga gép, ez tette lehetővé, hogy középnehéz kultivátort és direktvetőgépet is használjunk a gazdaságban. Elférne még persze új erőgép is, hisz a legöregebb 20 éves, de inkább a talajművelés, vetés fejlesztését tartottuk fontosnak. A svéd gyártó hazai leányvállalatával két éve léptünk kapcsolatba. Első beszerzésünk egy hatsoros, függesztett Tempo szemenkénti vetőgép volt, amelynek első használata után, a keléskor már láttuk, hogy hamarabb kellett volna megvenni… A kukoricán kívül a szóját is ezzel vetjük már, nem gabonavetőgéppel, így sokkal egyenletesebb a kelés. Biztosabb a vetésmélység-tartás, és az egésznek nagyon pozitív hatása van a szójában az egyenletes érésre, kisebb megdőlésveszély mellett.

 

Väderstad Spirit
Horváth Gyula és Horváth Balázs a géppark egyik büszkeségével

 

A Tempót jól ki kell szolgálni, és akkor nagyon komoly területteljesítményekre képes. A starter, a műtrágya, a talajfertőtlenítő, a vetőmag megfelelő feltöltése 4-5 hektáronként bizonyos megállást igényel, jól meg kell szervezni a logisztikát, de így a 30 hektáros eredményt simán lehet vele hozni kukoricában. Meghibásodásunk nem volt, de 2-3000 hektárig elvileg a kopóalkatrészeket sem kell cserélni rajta, úgyhogy reményeim szerint a biztos szervizháttér igénybevételére egy ideig nem lesz szükségünk.  A kedvező tapasztalatok miatt választottunk a további beruházások során egy Spirit 600S direktvetőgépet és egy Opus 500 kultivátort.

 

Vásárlás előtt biztosra mentek

Hasonlóan jók voltak a tapasztalatok ezekkel a gépekkel is?

– Igen, bár az is hozzátartozik, hogy biztosra mentünk: a Spiritet próbára megkaptuk vásárlás előtt, és láttuk, hogy a korábbi vetőgéphez és egy másik demógéphez képest mennyivel jobb. Fontos volt az is, hogy így egy gyártótól jönnek a vetőgépek, ez a szervizháttéren is egyszerűsít. Sokat segít az is, hogy a két vetőgép egy iPad-ről működtethető, tehát már ismerős a kezelési felület. Ehhez persze szükséges a megfelelően képzett munkaerő is, ezzel nekünk nincs problémánk.

Az Opus kultivátor sokat futott a szezonban, a szántás kiváltásában jó szolgálatot tett, például a repce magágy-előkészítésénél. Az időjárás nem sok időt hagy a munkák megfelelő elvégzésére, hasznos, ha menetszámot tudunk csökkenteni!

Igénybe szokták-e venni a Väderstad előszezoni akcióit?

– A Tempo és a Spirit vetőgépet is ilyen konstrukcióban vásároltuk, kihasználtuk a kedvező lehetőséget. Mi nagyon átgondoljuk a fejlesztéseket, előre tervezünk – talán egy magágykészítő még hiányzik a sorból, idén jó szolgálatot tett volna. Egy NZ-Aggressive még elférne a gépparkban…

 

A hazai leányvállalat honlapjának információi: [LINK]

Korábbi partner tapasztalatai: [LINK]

 

 

Fodor Mihály