fbpx

A gépek legyenek üzembiztosak, megbízhatók és elnyűhetetlenek!

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2020 november 19.

Másfél évtizede partnerek a Väderstadnál

Pécstől délre, Szalántán található a Szalántai Zrt. központja. Több mint 3500 hektáron gazdálkodnak, a munkagépek között sok Väderstad-gyártmányt találhatunk. Somogyi Zoltán cégvezető segített a gazdaság és a géppark bemutatásában, a beruházási döntések megismerésében.

Milyen növénykultúrák szerepelnek a megművelt területeken?

– A termesztett kultúrák évről évre változnak, függően a piac igényeitől, az időjárás adta lehetőségektől. Általában 3-400 hektár repce szokott lenni nálunk; ezt most épp visszavettük a kedvezőtlen időjárás miatt 200 hektárra. 150-200 hektár őszi árpánk van, amit a saját sertésállomány takarmányozására használunk fel a 12000 hízósertést kibocsájtó sertéstelepünkön. 600 hektár napraforgó, 40 hektár hibrid napraforgó és 1200 hektár kukorica zárja a sort a termelt növényeknél.

Mikor kezdték a Väderstaddal az együttműködést?

– Legalább tizenöt éve kezdtük a svéd gyártó munkagépeit használni. Egy 6,5 méteres Carrier tárcsát vásároltunk legelőször, ma már ehhez képest a harmadik generációs tárcsájuk dolgozik a területeinken, kettőt már elkoptattunk másfél évtized alatt. Található még két 4,2 méteres féligfüggesztett Cultus is a gazdaságban, valamint egy 6 m-es Rapid vetőgép is. Magágykészítőnek két db 6 m-es, 1 db 8 és egy db 9 m-es NZ Aggressive kombinátort használunk.

 

Somogyi Zoltán cégvezető

 

A meglévő gépek beszerzésénél mi volt a legfontosabb szempont, ami alapján döntöttek?

– Nálunk alapvetően nagyüzemi gépfelhasználás jellemző, a munkagépeinknek egy szezonban jelentős területet kell megművelniük, bevetniük. Ezért az első számú szempont az volt, hogy a gépek legyenek üzembiztosak, megbízhatók és elnyűhetetlenek! A gyakorlat során kiderült, hogy jól döntöttünk, meggyőződésem szerint nagyüzemi használatra az egyik legjobb megoldást jelentik a Väderstad gépek. Jó, hogy ezeknek a gépeknek minimális a szerviz- és karbantartásigénye. A szerviz gyorsan reagál az esetleges kéréseinkre, és nagyon jó az alkatrészháttere is a hazai leányvállalatnak. Olyan hibák nem léptek fel, amik miatt bármelyik munkagépnek huzamosabb ideig állnia kellett volna, nem kellett gépkieséseket más módon megoldanunk.

A Rapidunk nyolc szezont dolgozott végig, és igen jól bírja még. Természetesen tárcsalapokat, vetőtárcsákat, szinte az összes kopó alkatrészt már cserélni kellett rajta. Magas teljesítményt tudunk vele ma is produkálni

Sok munkagépük nagy munkaszélességű. Mennyire igénylik ezek a megfelelő traktorteljesítményt?

– A talajmunkát végző gépeknél 340 lóerős traktorral húzzuk az eszközöket, tehát igénylik az erőt, azt azonban nem felejtjük el, hogy így komoly területteljesítményt is biztosítanak a Väderstad-gépek.

Mennyire felhasználóbarát a gépek kezelése, beállítása?

– Tapasztalataim szerint kevés gyakorlás után a beállítások, a kezelés nem okoz gondot egy átlagos gépkezelő számára.

Örök kérdés az elmúlt két évtizedben, hogy szántsunk vagy ne? Önöknél mi a bevált technológia?

– Mi az ősziek alá semmilyen körülmények között nem szántunk, előveteménytől függetlenül. A kultivátorokkal meg tudjuk oldani a megfelelő alapművelést. A tavasziaknál vegyesen csináljuk, tehát ha valami előző évben gabona volt, az aktuálisban pedig kukorica lesz, azt kultivátorozzuk, a kukoricatarlót azonban ekével forgatjuk.

Nagy területen termelnek kukoricát; a Väderstad Tempo még hiányzik a gépparkból?

– Gondolkodtunk-gondolkodunk rajta, tetszik is, lehet, hogy a következő beruházásunk ez lesz. Meggyőző a vetésminősége, a magas sebesség mellett kiemelkedő vetési pontosságot ad.

 

Szerző: Fodor Mihály