fbpx

Nívós díj a nagy teljesítményű CLAAS kombájnoknak

Írta: Barna Ferenc - 2022 november 21.

Díjat nyert a CLAAS LEXION kombájncsalád legújabb generációja – a FARM MACHINE díjakkal a kiemelkedő agrárgépészeti megoldásokat jutalmazzák évente váltakozva az Agritechnika és SIMA kiállításokon.

Kombájn a háttérben, elől csoportkép
Díjat kapott a LEXION (fotó: CLAAS)

Kiemelkedő mérnöki megoldások

Fennállásának századik évében a SIMA szakkiállítás új időpontban került megrendezésre novemberben. A rendezvény első napján kiemelkedő mérnöki megoldásokat jutalmaztak az agrárgépészet területéről, a FARM MACHINE díjak keretében. Ebben az évben a CLAAS fejlesztőcsapatának sikerült lenyűgöznie a szakújságírókból álló nemzetközi zsűrit a betakarítógépek kategóriájában, a nagyközönség számára 2022 nyarán bemutatott új LEXION modellekkel.

A négy modellsávban elérhető LEXION a CLAAS betakarítógépek zászlóshajója, melyet a Harsewinkel városában található német központban, valamint az Egyesült Államokban található Omaha településen gyártanak.

A 2023-as modellévre bemutatott innovációk közé tartozik a forgatható üléssel rendelkező nagyobb fülke, az új CEMIS 1200 típusú terminál a megújult GPS PILOT funkcióval, valamint a teljesítmény és a terményáram optimalizálását szolgáló fejlesztések egész sora. Emellett nagyobb magtartályok és opcionális tételként mozgatható surrantó is érkezett, illetve a fordulóknál segítő DYNAMIC STEERING funkció is elérhetővé vált a típuson. A sort a típusra érkező új CEMOS funkciók zárják, melyek a hatékonyságot és a termelékenységet javítják a folyamatok optimalizálásával.

Kombájn
A hatékonyságot és a termelékenységet javítják az innovatív fejlesztéseket tartalmazó kombájnok (fotó: CLAAS)

Európában ráadásul még egy új modellt is bevezettek

Ez a LEXION 8600 néven gazdagítja az eddigi kínálatot. „A LEXION gépcsalád egészen a típus 1995-ös bevezetése óta forradalmi megoldásokkal gazdagítja a kombájngyártás történetét, melyről újító megoldásaival napjainkban is tanúbizonyságot tesz” – emelte ki Jan-Hendrik Mohr, aki a szemes termények betakarításával foglalkozó üzletágért felelős a cégcsoport igazgatótanácsában.

„Különösen elégedetté tesz minket, hogy a TRION gépcsalád által elnyert FARM MACHINE 2022 díjat követően a LEXION segítségével meg tudtuk ismételni ezt a szép eredményt. Az ehhez hasonló elismerések ösztönzően hatnak ránk abban a küldetésünkben, hogy továbbra is mércét állítsunk a nagy teljesítményű kombájnok terén az ügyfeleink számára.”

A LEXION 5000/6000/7000/8000 modellek 2019-es bemutatásával a CLAAS elindította a teljes betakarítógép-kínálat folyamatos megújítását, egyúttal a LEXION és TRION típusokkal a legszélesebb palettát megteremtve a kombájnok piacán a moduláris kialakításnak köszönhetően.

Forrás: AXIÁL/Sajtóközlemény
Összeállította: Barna Ferenc