fbpx

Lazítottak a britek, utazhatunk baromfit vágni

Írta: Szerkesztőség - 2020 november 20.

Pár napja enyhültek a Nagy-Britanniában érvényes karanténszabályok az ottani baromfifarmokra érkező külföldi idénymunkásokat érintően – adta hírül az MTI.

 

pulykák

 

Az enyhítésre régóta szükség volt. A Brit Baromfitanács szerint a Közép- és Kelet-Európából, így Magyarországról is érkező idénymunkások nélkül veszélybe kerülhet a britek hagyományos karácsonyi pulykaebédje. Az ágazati szövetség azt kérte, legalább ezer magyar, lengyel, román, bolgár, szlovák, cseh és szlovén idénymunkás mentesüljön a szezonra a külföldről beutazók számára két hétig kötelező elkülönítés alól. Mivel az ottani munkaerőpiacon nincs elegendő és megfelelően képzett munkaerő, rájuk van-volt szükség. Ugyanakkor félő volt, hogy a közép- és kelet-európai idénymunkások a kéthetes kötelező karantén miatt nem utaztak volna. Bár a karanténkötelezettség részben megmaradt, a baromfifarmokra érkező külföldi idénymunkásoknak lehetővé tették, hogy már az elkülönítés 14 napja alatt is munkát végezzenek. Igaz, továbbra is el kell különítsék magukat a helyi lakosságtól. Továbbá a baromfifarmokon dolgozó külföldieknek a kinti tartózkodásuk teljes idejére állandó összetételű munkacsoportokat kell alakítaniuk. Mindig csak ugyanazokkal a munkatársakkal dolgozhatnak és tartózkodhatnak szálláshelyükön, kerülve a vegyülést az adott létesítmény más dolgozóival. A kormány rendelkezése alapján az angliai baromfifarmokra érkező külföldi idénymunkásoknak december 31-ig el kell hagyniuk Angliát.

 

sült pulyka

 

A britek egyébként csaknem 60, a koronavírus-fertőzés behurcolásának szempontjából alacsony kockázatúnak ítélt országból és területről engedélyezi a beutazást karantén nélkül. A közép- és kelet-európai térségből már csak Észt- és Lettország ilyen; hazánk már szeptemberben lekerült a listáról.