fbpx

Kelet-európai napszámos nélkül nincs brit karácsony?

Írta: Kohout Zoltán - 2020 október 24.

A karantén miatt segélykéréssel fordul saját kormányához az angliai baromfitanács.

 

 

A koronavírus-járvány miatt a Nagy-Britanniában érvényes karanténkötelezettség alól mentesíteni kell a közép- és kelet-európai EU-országokból, köztük Magyarországról érkező idénymunkásokat, mert nélkülük veszélybe kerülhet a britek hagyományos karácsonyi pulykaebédje – sürgeti a Brit Baromfitanács az MTI jelentése szerint. A szakmai szervezet azt javasolja, hogy a brit kormány legalább ezer magyar, lengyel, román, bolgár, szlovák, cseh és szlovén idénymunkást mentesítsen a külföldről beutazók számára kötelező két hetes elkülönítés alól az idei karácsonyi szezonban.

A brit pulykatenyésztők erőteljesen rá vannak utalva az olyan szakképzett és hatósági engedéllyel rendelkező uniós munkavállalókra, akiknek gyakorlatuk van a pulykafarmokon végzett munkában, a vágásban és a húsfeldolgozásban, mivel nincs elég megfelelő képesítésű hazai munkavállaló ezen a szakterületen. Az ilyen szakképesítéseket igénylő munkahelyeket szerintük nem lehet a brit munkaerőpiacról betölteni hosszú képzési és toborzási időszak nélkül. A baromfitanács szerint a közép- és kelet-európai idénymunkások viszont nem fognak Nagy-Britanniába utazni, ha érkezésük után 14 napig elkülönítésben kell lenniük.

 

Hazánkban is volt példa hasonlóra, igaz, akkor – a járvány első, láthatóan enyhébb lefolyású első szakaszában – nem olyan erejű a megbetegedések terjedése, mint most. Tavasszal a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kezdeményezésére megjelent kormányrendelet-módosítás révén a szomszédos országokból távolabbról érkező idénymunkások is részt vehettek a hazai betakarítási munkákban, azzal a feltétellel, hogy beutazásuk előtt egészségügyi vizsgálaton estek át, és ennek során nem állapították meg a koronavírus-fertőzés gyanúját.

MTI, Horizont Média-archív