fbpx

Horsch ProfiBio munkagépek

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2020 október 24.

A repcevetéseken már túl vagyunk, a napraforgó aratása is dübörög. A repcére jó lenne egy kis csapadék, hogy egyöntetűbb legyen az állomány. A gyérsoros repcék sorközművelése lassan elkezdődik, és már találkozni olyan termelőkkel is, akik a búza vetését elkezdték. A Horsch a hagyományos talajművelő és vetőgépek mellé az elmúlt években kifejlesztette a Profi Bio névre hallgató termékcsaládot.

 

Mit is takar ez a név?

Régebben kapáltuk a kukoricát, répát, napraforgót, aztán a gépesítéssel sorközműveltük. Az utóbbi időben megjelentek azok a sorközművelők, amelyek nemcsak a sor közét művelik, hanem a sorba is benyúlnak.

A Horsch sokat és sokáig figyelte a biotermelőket: mit és hogyan csinálnak, hogy lehet vegyszer nélkül tisztán tartani a földeket, miként lehetne a hagyományos és biotermesztést összeboronálni. Ennek az összehangolásnak az eredménye a hibrid mezőgazdaság, és természetesen kell hozzá a vas is.

A gépek közül az első a sorközművelő kapa a Transformer volt. Nem is a Horsch lenne, ha nem egyből nagy munkaszélességgel kezdett volna: az első tesztgépek 12 m szélességgel és 24 (25) sorral jelentek meg. A Transformer érdekessége, hogy 25 cm sortávolságtól felfelé bármilyen sortávolságba be tudjuk illeszteni. Ez azért érdekes, mert a 25 cm sortávolságra vetett gabonát is meg lehet így sorközművelni.

 

 

A kapásnövények esetében több kiegészítő eszközt találunk a gépen. Ilyen a sorvédő tárcsa – amikor kicsi a növény –vagy a sorba benyúló ujjastisztító, így a valamikori kapálás is megvalósul, ugyanis a védőtávolságon belül sem marad gyom. Az ujjas sorköztisztítóval egy második munkamenetben akár töltögetni is lehet.

A Transformert azonban még egy dolog kiemeli vetélytársai közül: igen robusztus, a váz alulról teljesen sima. Úgy oldották meg az elemek felfogatását, hogy közben a kultúrnövény nem sérül. A sorkövetéshez a mozgatórendszert a Transformer középső vázába integrálták, ezáltal közel van a traktor hárompontjához, pontosabban lehet vezetni, és nem billegeti a traktort. A kocsik akár SectionControllal is elláthatók, így a forgón nincs kapálatlan háromszög vagy felesleges kár. Alapkivitelben rugó húzza be a kocsikat a talajba, opcionálisan kettős működésű munkahengerrel is lehet szerelni, így még biztonságosabb a talajba hatolás. A Transformer 6, 9, 12 m munkaszélességekben kerül forgalomba. Opcióban folyékony vagy szilárd műtrágya fronttartályból történő kijuttatására is van lehetőség.

A bio vagy hibrid mezőgazdaság másik gépe a gyomfésű. Azt tapasztaljuk, hogy nemcsak a biogazdaságok használják, hanem a hagyományos technológiában gazdálkodók is.

A Horsch sokat és sokáig figyelte a biotermelőket, hogy miként lehet vegyszer nélkül tisztán tartani a földeket.

 

Vajon miért éri meg egy konvencionális farmnak a gyomfésű alkalmazása?

A gyomfésű használata egyszerű, ellenben nagyon oda kell figyelni, hogy mit mikor csinálunk, mert akár tetemes kárt is okozhatunk. Ha nem megfelelő időben végezzük ezt a munkamenetet (a növény kicsi, a gyökere még nincs megerősödve), akkor nagyon sok kultúrnövényt szedünk ki a gyomokkal együtt.

A Horsch Cura 12, 15, 24 m-es lehet, és nagyon egyszerűen állítható. A gyomfésűfogak egyenként spirálrugóval vannak kifeszítve, a fogra ható erőt fokozatmentesen, hidraulikusan tudjuk állítani. Ennek akkor van óriási előnye, ha pl. a kukorica vagy napraforgó vakboronálását végezzük. A fogakra ható erő 0,5–5 kg között állítható, így a mélyebbre vetett vetőmag felett el tudjuk végezni a 2-3 cm mély gyomirtást vagy a vegyszerbekeverést is. A fésűfogak húzástávolsága 28 mm, és opcióban keményfém kopóbetéttel is rendelhetők. Az olyan tavaszon, mint az idei, a kelés előtti vegyszeres gyomirtás nem nagyon hat, mivel nem volt bemosócsapadék. A gyomfésűvel be is tudjuk dolgozni a vegyszert a talajba, ill. akár egymenetben is ki tudjuk juttatni és bedolgozni.

A mulcsos talajokon is nagyon jól elboldogul (a tavaszi gabona gyomfésülése során is), és azokon a talajokon, ahol a téli csapadék letömörítette a talajfelszínt, a gyomfésülés után a kiszórt műtrágya nagyon gyorsan aktiválódik, és az állomány robbanásszerűen megindul.

A ProfiBio termékcsaláddal a Horsch elindított egy sor olyan gépet a termelők számára, amelyekkel a kapáskultúrákban még tökéletesebben lehet végezni a sorköz és sor művelését, így a mechanikus gyomirtást egy magasabb szintre emelte.

 

Szász Zoltán
+36-30/743-0302