Lendületet és pénzt is kap a szarvasi agrár-felsőoktatás

Írta: Sándor Ildikó - 2021 november 07.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem a 2021/2022. tanévében graduális képzést indított Szarvason. Levelező rendszerben ugyan, de marad legalább az agrárfelsőoktatás.

Ezzel az oktatói-kutatói kapacitásfejlesztés és utánpótlás biztosítása mellett Szarvas tudásalapú gazdasági-társadalmi fejlődése is léphet egyet – hangzott el a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem sajtótájékoztatóján. A MATE a helyi szintű felsőoktatás erősítése céljából gyakorlatorientált alap- és mesterképzéseket hirdetett meg Szarvasra, a tanulás lehetőségének egész életpályára történő kiterjesztése érdekében. Így a szarvasi és Békés megyei fiatalok lakóhelyük közelében kezdhetik meg vagy folytathatják felsőfokú tanulmányaikat, mely hozzájárulhat többek között a város verseny- és népességmegtartó képességének növeléséhez.

 

Sajtótájékoztató
Sajtótájékoztatón jelentették be, hogy folytatódhat a graduális képzés Szarvason

 

Mit tanulhatunk Szarvason?

2021 szeptemberében a MATE szarvasi képzési helyén a hallgatók a mezőgazdasági mérnök alapképzésen kezdték meg tanulmányaikat levelező munkarendben. A szakirányú továbbképzések tekintetében 2021 szeptemberében az öntözési szakmérnöki képzés indult el, de idén februárban már elindították a környezetvédelmi, továbbá a vetőmag-gazdálkodási szakmérnöki szakirányú továbbképzési szakokat is. A keresztféléves eljárásban meghirdetésre került a mezőgazdasági vízgazdálkodási mérnöki mesterképzés levelező munkarendre Szarvason, mely képzésre 2021. november 15-ig lehet jelentkezni.

Dr. Gyuricza Csaba rektor a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: „Egyetemünk kutatási és képzési profilját specializálja a komoly hagyományokkal rendelkező szarvasi képzési helyen, melynek keretében agronómiai, biológiai, ökológiai, talajtani és környezettudományi diszciplínákhoz kapcsolódó graduális és szakirányú továbbképzéseket indít. Emellett biztosítjuk a tudományos kutatásokban való részvételt és a kutatás-fejlesztést – az értékes ismeretek, jól hasznosítható tudás és sokrétű gyakorlati tapasztalat átadása érdekében. A MATE-n tanuló hallgatók gyakorlati képzéséhez és kutatási tevékenységben való részvételéhez hozzájárul a szarvasi halászati és öntözési kutatóhely, amelyek bázisán 2022 végéig több mint egymilliárd forint értékű fejlesztés és új campus létrehozása valósul meg. Oktatási és kutatási feladataink helyi és regionális megvalósításához intézményünk számára továbbra is fontos a kormányzattal, Szarvas város önkormányzatával és a vállalkozókkal való együttműködés.”