fbpx

Permetezők téliesítése, karbantartása

Az idei permetezés végeztével gépünket először belül, majd kívül tisztítsuk meg alaposan, betartva a vegyszerek kezelésével kapcsolatos jogszabályokat!

Habi permetező

A téliesítés következő lépésében végezzük el a fagymentesítést, távolítsuk el a vizet valamennyi alkatrészből, és töltsük fel a gépet az előírt mennyiségű fagyálló folyadékkal, majd járassuk, hogy a folyadék a rendszer minden pontjába eljusson. Lehetőleg fedett, napfénytől, csapadéktól védett helyen tároljuk a permetezőt; a tömlőket ne törjük, a vontatott gépeket pedig bakoljuk fel, kerekeikben csökkentsük a nyomást. Szabadban történő tárolás esetében ne a földre tegyük a gépet, hanem például raklapra, és feltétlenül szereljük le a szabályozóberendezést, a nyomásmérő órát, a szűrőket és a szórófejeket, majd tároljuk ezeket száraz, fagymentes helyiségben.

A karbantartás során ellenőrizzük a kardántengely, a védőburkolatok, a permetlétartály, a futómű, az abroncsok, a tömlők és a csatlakozók épségét. Cseréljük ki az elöregedett tömlőket és tömítéseket, vizsgáljuk meg a szűrők állapotát, a manométert, annak láthatóságát.

Habi permetező

A szántóföldi szórókereten ellenőrizni kell, hogy nincsenek-e deformációk, repedések vagy törések. Meg kell vizsgálni a rögzítő- és lengéscsillapító elemeket is. A kerettagoknak kitérés után azonnal vissza kell térniük az eredeti helyzetükbe, a szórókeret nyitásának-zárásának, valamint emelésének és süllyesztésének akadálymentesen kell végbemennie. Hidraulikus működtetés esetén a rendszer tömítettségét, a mozgatás egyenletességét, a véghelyzetek biztonságos elérését kell ellenőrizni. Fontos, hogy nyitott helyzetben a keret a talajjal párhuzamos legyen, így biztosítva a fúvókák azonos távolságát a célfelülettől. A hajtóműveknél (szivattyú, ventilátor) meg kell vizsgálni, hogy nincs-e olajszivárgás, van-e szükség tömítéscserére, és ellenőrizni kell az olajszintet.

A nyomáskiegyenlítő tartályban biztosítani kell a megfelelő levegőnyomást vagy ellenőrizni kell a légüst membránjának és szelepének épségét. Légszállításos permetezőgépeknél a ventilátort, a lapátokat, a burkolatokat és a fokozatkapcsoló működését is nézzük át!

Nagyon fontos, hogy a cikkünkben leírtakat minden kedves Olvasó a gépének az útmutatójában leírtakhoz igazítsa, és aszerint végezze el!

A HABI Kft. által forgalmazott permetezőgépeket és széles permetezőalkatrész-kínálatunkat keresse alkatrészüzleteinkben vagy webáruházunkban!

webaruhaz.habi.hu

Habi logó