Bezárás

Már alapkövetelmény a precíziós gazdálkodás a mezőgazdaságban

Írta: Barna Ferenc - 2022 március 06.

Nem képzelhető el a digitalizáció és a precíziós gazdálkodás alkalmazása nélkül a modern mezőgazdaság, ezek a versenyképesség, a hatékonyság és fenntarthatóság biztosítékai. Ezt érzik a gazdák is, 212 milliárd forintnyi támogatási igény érkezett a gazdálkodóktól a tavaly meghirdetett digitális átállásának elősegítését segítő támogatásra.

Drón
A kisebb és közepes gazdálkodóknak is az innováció útjára kell lépniük (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Az energiaárak emelkedése ösztönöznek a költségeket csökkentő technológiák alkalmazására

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen (MATE) megtartott Agrárakadémia Fórumon Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára elengedhetetlennek nevezte, hogy a kisebb és közepes gazdálkodók is fejlesszék technológiájukat.

Az információk gyűjtése, feldolgozása, a technológiai műveletek automatizálása és robotizálása a környezeti erőforrások hatékony felhasználása mellett hozzájárul a mezőgazdasági termelés jövedelmezőségének növeléséhez, a termelés biztonságosabbá tételéhez. Az energiaárak folyamatos emelkedése – a gazdálkodáshoz szükséges inputanyagok árának növekedésével jár, ez is arra ösztönöz minél több gazdálkodót, hogy alkalmazza a költségeket csökkentő technológiai újdonságokat.

Kulcs – az adatok hatékony hasznosítása

Fejlődés tapasztalható azon technológiák elterjedésében, amelyek a precíziós gazdálkodás hátterét adják. Ezek nagy választéka elérhető már szélesebb körben is. Az agrárpolitika célja, hogy megteremtse azt a környezetet, amelyben a precíziós gazdálkodás során keletkezett adatokat mind a gazdák, mind pedig az állam a lehető leghatékonyabb módon képes hasznosítani.

A gazdák digitális átállásának elősegítése érdekében hirdette meg az agrártárca tavaly a precíziós gazdálkodást támogató felhívást, 100 milliárd forint keretösszegben, amelynek kiemelt célja volt, hogy a korszerű gépek, eszközök és szolgáltatások révén a mezőgazdasági vállalatok és gazdaságok hatékonyabban, jövedelmezőbben termelhetnek a környezet megóvását mellett.

Adatgyűjtést támogató rendszer eleme
A mezőgazdasági termelők nyitottak a precíziós technológiára, 8 052 db gép beszerzésére nyújtottak be igényt a felhívás keretében (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A felhívásra összesen 212 milliárd forint támogatási igény érkezett, 2905 pályázatból már 1131 termelő megkapta – 96 milliárd forint értékben – a támogatói döntést. A magyar gazdák nyitottak a precíziós technológiák iránt, 8 052 db gép beszerzésére nyújtottak be igényt, közülük 3 360 db gép beszerzését támogatja a szaktárca – mondta az államtitkár.

Forrás: AM/Sajtóközlemény

Összeállította: Barna Ferenc