fbpx

Jön a billiós agrártámogatás, és már azt is tudjuk, kiknek

Írta: Kohout Zoltán - 2023 november 08.

Mint írtuk, majd 3 billió, azaz 2900 milliárd forintos mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatási forrás nyílik meg a jövő év elejétől. Nemrég kiderült, kik kaphatják a pénzt.

generációváltás precíziós gép
A precíziósgép-vásárlást és a generációváltást is támogatják a 2024-es pályázati felhívások

Kilépünk az alapanyag-agrárország státuszából?

A 600 milliárd forintos európai uniós vidékfejlesztési támogatást a magyar állam 2300 milliárd forinttal egészíti ki, így összesen 2900 milliárd forint áll a mezőgazdaság és a vidék rendelkezésére a mostani, 2027-ig tartó pénzügyi ciklusban. A hatalmas mennyiségű pénz felosztását keretező pályázati menetrendről első ízben beszélt az agrárminiszter. Nagy István közösségi médiás videónyilatkozatában jövő februártól ígéri a 2900 milliárd forintnyi forrás elosztását segítő kiírások indítását. Ennek értelmében a hazai prioritások között most a feldolgozóipar fejlesztése is hangsúlyos. ennek szükségszerűségét és sürgető voltát minden, az agráriumban dolgozó gazda, szakember évek óta ismeri. A hazánkban megtermelt növényi és állati élelmiszer-alapanyag többsége feldolgozatlan termékként hagyja el az országot, jelentős értékvesztést elszenvedve ezzel a magasabb hozzáadott értéket képviselő, feldolgozott kiviteli termékekkel szemben. Az szektor fejlesztését célzó felhívások márciusban jelennek meg.

intenzív kertészet

A menetrendben egyébként kicsit előbb, februárban jelennek meg az erdőgazdálkodáshoz kapcsolódó felhívások, majd ugyancsak márciusban a kertészetek és az állattartás fejlesztéseit segítő felhívások. Szintén tavasszal megjelenhet egy új, az ökológiai átállást segítő pályázat, majd nyárra elkészül a generációváltást segítő felhívás. Egy év múlva, a 2024-es év utolsó hónapjaira vérható egy újabb precíziósgép-beszerzési pályázat, illetve egy a terménytisztítás-szárítás technológiai megújítását is segítő kiírás.

erdészet
Fotók: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Kis- és nagygazdaságoknak is

A miniszter azt ígéri, kis- és nagygazdaságok egyaránt a kiírások kedvezményezettjei lesznek. A támogatások révén 11 olyan szakmai program valósul meg, amik a gazdaságfejlesztést, a zöld jövő feltételeit és a vidékfejlesztést segítik. Gazdaságfejlesztésre ezért 1500, , a zöld jövő feltételeinek megteremtésére 1000 milliárd forintot költhetnek a gazdaságok.