fbpx

Profitmaximalizálás

Írta: Szerkesztőség - 2015 április 08.

Szétnézve Magyarországon sajnos nem megfelelő képet kaptunk a meglévő hűtőházakról, vagy az annak mondott létesítményekről. A látott kép eléggé siralmas, a hűtési méretezés és a tárolók állapota nem megfelelő, ezért a hazánkban megtermelt nagyon jó minőségű zöldség és gyümölcs a tárolást követően már nem megfelelő állapotban és minőségben kerül értékesítésre. Ez pedig jelentős mértékben rontja a hazai termelés megítélését, a piacot és az elérhető profitot.

Kiváló adottságok

Mint tudjuk, országunk adottságai kiválóak a zöldség- és gyümölcstermesztéshez. Beltartalmi értékben gazdag és zamatos terményeket lehet előállítani, amelyeknek meg van a fizetőképes piaca, de amíg a tárolás során a gyümölcs állaga és kinézete jelentősen romlik, addig ezeken a piacokon nem keresik azokat a gyümölcsöket, amiknek a külleme és polcállósága nem megfelelő.

Elengedhetetlen szemléletváltás

Ahhoz, hogy olyan minőségi árut tudjunk a kereskedőkhöz eljuttatni, amit szívesen árusítanak, és a vásárlóik keresik, ahhoz elsősorban szemléletváltásra van szükség: nem a hűtéstechnika technikai színvonalán kell spórolni, hanem egy megfelelően méretezett és kialakított hűtési rendszer lehetőségét kell biztosítani a magas minőséget kereső és a hozzá tartozó árszintet elfogadó fizetőképes piacon való megjelenésre. A jól megtervezett hűtőház kisebb energiafogyasztásával és kisebb tárolási veszteségekkel pár év alatt behozza a plusz beruházási költségeket.

Például az alma esetében az így tervezett és épített rendszerrel a tárolási veszteség a Magyarországon átlagos 9-10%-os értékhez képest 1,5- 2%. Ez egy példával bemutatva: 1000 tonnás hosszú távú tárolás esetén az átlag veszteség, ami mind tömegben és átmérőben is jelentkezik, 9%-os apadást figyelembe véve a veszteség 90 tonna, míg a javasolt technológiával 2%, azaz 20 tonna. A különbség 70 tonna áru, melynek felvásárlási ára a tavaszi kitároláskor magasabb, mint ősszel: átlagos értéken, 100 Ft/kg áron számolva, (70.000 kg alma) 7.000.000 Ft/év plusz profitot jelent.

Rendszerkialakítás szempontjai

Ahhoz hogy ilyen rendszert tudjunk kialakítani, az alábbiakat kell figyelembe venni:

Elsődlegesen meg kell határoznunk a feladatot, amire a hűtőházat szeretnénk elkészíteni.

Ehhez számba kell venni, hogy milyen terményeket mennyi ideig szeretnénk hűteni, illetve hogy lehűtésre is, vagy csak hűtött állapotban való tárolásra kell számítani.

Beszélhetünk hosszú és rövidtávú tárolásról. A rövidtávú tárolás lehet pár óra vagy néhány nap is míg a frissen szedett gyümölcsöt elszállítják. Hosszú távú tárolás alatt pedig a 90 napnál hosszabb tárolást értjük.

Tárolók méretezési paraméterei

Méreteznünk kell a tárolókat is, melyeknek alapelveit egy szabvány rögzíti.

A méretezés során az alábbi paraméterekre kell figyelmet fordítanunk, hogy egy modern és megfelelő rendszert kapjunk végeredményként:

  • A kamrák méretei: figyelembe véve a rekeszek, raklapok tartályládák méreteit és a megfelelő légréseket.
  • Megfelelő rakatképzés: a megtöltött kamrán belül is ideális legyen a légmozgás és minden pontot át tudjon járni a hűtött levegő.
  • Hőszigetelés: amely befolyásolja az energiafogyasztásunkat és energiahatékonyságunkat.
  • A légáramoltatás: milyen légsebességnek kell kialakulnia az optimális hűtés eléréséhez.
  • Páratartalom: a gyümölcsök és zöldségek minőségének és állagának megőrzéséhez.
  • A megfelelően méretezett hűtési rendszer: optimális energiafogyasztás mellett biztosítja a megfelelő hőfokokat és léghőmérsékletet.
  • Szabályozott légtér esetén (ULO, DCA, ACS rendszerek) a légzárás és a légösszetétel szabályozás.
  • A kamrák elhelyezése a térben, figyelve a targonca- és gyalogosközlekedésre.
  • Manipulációs tér méretezése: optimalizálva a válogató és csomagoló gépek helyigényéhez, egy komplex egység kialakításához.

Csak üzembiztosan

A tervezés és a kivitelezés után fontos a fenntartás és a karbantartás is, ami jelentős üzembiztonságot garantál. Minden műszaki eszköznek, gépnek van egy kötelező felülvizsgálata, ezt a rakodógépek esetén emelőgépnaplónak hívjuk, a traktorok és járművek esetén pedig műszaki vizsgának. A legszakszerűbben megtervezett és kivitelezett hűtési rendszereknek is szükségük van az évenkénti felülvizsgálatra és karbantartásra a hatékony, üzembiztos és energiatakarékos működéshez.

Váradi Csaba, Herold Krisztina

LHG Kft.