Szőlőültetvények növényvédelme a gyakorlatban

A szőlőültetvények tavaszi növényvédelmének szakszerű és költségtakarékos megoldására mutatunk be néhány gyakorlatból vett termelői tapasztalatot.

 
Mészárosné Pólya Diána, szőlő növényvédelmi szaktanácsadó"Hasonlóan az előző évekhez, 2014-ben is jelentős problémát tudtak (volna) okozni a szőlő legfontosabb betegségei (lisztharmat, peronoszpóra, botritisz) a Villányi Borvidéken. Mindez köszönhető az előző évről áthozott áttelelő képleteknek, illetve annak, hogy május és június folyamán jelentős mennyiségű csapadék hullott a borvidéken, amelyet július végén még a jégeső is károsított. A fertőzéshez a hőmérsékleti viszonyok is adottak voltak.
 
Ebben az évben próbáltuk ki a Nufarm új, Amaline Flow nevű szőlő peronoszpóra elleni készítményét. A két hatóanyag (zoxamid és tribázikus rézszulfát) ugyan nem új a piacon, de ebben a kombinációban egyedüli. Egymás hatását jól kiegészítik és a kontakt réz hatástartamát a zoxamid jelentősen meghosszabbítja. A legnagyobb nyári melegekben is bátran lehetett számítani a készítmény peronoszpóraölő hatására. Megelőző jelleggel, 2 hetes védekezési fordulókkal juttattuk ki, Mystic 250 EC lisztharmat elleni készítménnyel kombinálva. Folyékony formulációjának köszönhetően könnyen kezelhető és nagyon jól feloldódott. Az Amaline Flow a kísérletben alkalmazott kontroll készítményekkel azonos, jó hatásfokot mutatott."
Mészárosné Pólya Diána, szőlő növényvédelmi szaktanácsadó
 
Gulyás Ferenc borász, Csongrád-Bokros"Szőlőtermesztéssel és borászattal foglalkozunk a csongrádi borvidéken, már évtizedek óta. Fő szőlőfajtáink a Kékfrankos, a Kövidinka és a Csongrádi Nemes Kadarka. Fehér-, rozé- és vörösborokat készítünk.
 
A tavalyi év próbára tette a csongrádi borászokat. Júniusban kaptunk egy jégesőt, a későbbiekben pedig a sokszori, nagy mennyiségű csapadék a létező összes gombabetegség megjelenéséhez vezetett. Küzdöttünk a lisztharmat és a peronoszpóra ellen, a szüret előtti időszakban pedig a szürkepenésszel és a feketerothadással is.
 
Kipróbáltam a Nufarm szőlő növényvédelmi technológiáját, ami figyelemre méltó szerekből áll. Lisztharmat ellen a megszokott kontakt szerek mellett a felszívódó hatóanyagú Mystic 250 EC-t használtam három permetezésben. A kezdeti fertőzést követően már egészséges lett a lombozat. A csapadékos időjárás hatására megjelent a peronoszpóra is, ami ellen a két hatóanyagot tartalmazó Moltovin és Amaline Flow gombaölő szerek váltott alkalmazása nyújtott megoldást. Botritisz ellen egy új hatóanyagot, a fenpirazamint tartalmazó Prolectus került a technológiába. Rovarkártevők ellen az idei szezonban nem kellett védekeznünk, de atka ellen a Nufarm egyedi hatóanyagú Zoom 11 SC készítménye tartós eredményt adott."
Gulyás Ferenc borász, Csongrád-Bokros
 

Ahogyan tavaly, úgy 2015-ben is bevált növényvédő szereket, kipróbált növényvédelmi technológiákat ajánlunk a jövedelmező szőlőtermesztéshez. Számoljon velünk!

 
Farkas Ádám
termékfejlesztési vezető
Nufarm Hungária Kft.
 

Amennyiben szeretne ingyenesen és rendszeresen friss szakmai információkat kapni hasonló témakörben, regisztráljon itt!

akaricid Aktuális atkaölő szer fungicid gombaölő szer lisztharmat mystic 250 EC növénytermesztés növényvédelem növényvédő szer Nufarm peronoszpóra szőlő szürkepenész