fbpx

Az őszi búza csaknem felét már learatták Zala megyében

Írta: - 2014 július 23.

Az őszi búza csaknem felét már learatták Zala megyébenZalaegerszeg, 2014. július 22., kedd (MTI) – Zala megyében az őszi búza csaknem felét már learatták, az eddigi hozam 5,5 tonna volt hektáronként – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke kedden az MTI-vel.

A mintegy 24 ezer hektárnyi területből 11 ezer hektáron végeztek a munkákkal. A legalacsonyabb, 4,3 tonna a hektáronkénti termésátlag Lenti járásban, míg Keszthely térségében átlagosan 6,3 tonna búza termett hektáronként – közölte Süle Katalin.

A Zala megyében learatott búza összességében közepes minőségű; az eddig betakarított termés 60 százaléka takarmány-, 30 százaléka euro minőség, mindössze 10 százaléka éri el a malmi minőséget. A learatott búza fehérje- és sikértartalma alacsony, a közelmúltban lehullott nagymennyiségű csapadék miatt pedig csökkent a sütőipari értéke is.

A kalászokban már csírázó szemeket is találtak, de ennek ellenére szárításra nem lesz szükség, mert a learatott búza nedvességtartalma 13-13,5 százalékos, és a tisztítás során valószínűleg még tovább csökken.

Az esős időjárás egyébként az aratásban nem okozott komolyabb fennakadást, csak a korai fajták betakarításánál jelentett némi torlódást. A különböző kultúrák aratása viszont összecsúszott – jelezte Süle Katalin.

Zala megyében összesen csaknem 53 690 hektáron kell betakarítani a termést. A 13 550 hektáron termelt káposztarepcét már learatták, a hektáronkénti termésátlag 3,3 tonna volt. A tavaszi árpaföldek 4195 hektáros vetésterületének 56 százalékán végeztek a betakarítással, az eddigi átlaghozam 4,6 tonna hektáronként. A 3700 hektárnyi tritikálét 920 hektáron aratták le eddig, a hektáronkénti termésátlag 4,45 tonna volt, míg zabból 1844 hektáros vetésterületén átlagosan 3,1 tonna termett hektáronként.

A földeken jól haladnak a tarlóhántási munkákkal is, ezért valószínűleg nem kell számítani a tarlók gyomosodására.

Az elnök az MTI kérdésére elmondta, a pocokvész Zala megyében nem okozott problémát, a környezetben előforduló ellenségei megfelelő szinten tartották a kártevő létszámát.

MTI 2014. július 22.