fbpx

Fazekas Sándor: még több forrás és munkahely a mezőgazdaságban

Írta: - 2014 július 23.

Fazekas Sándor: még több forrás és munkahely a mezőgazdaságbanBudapest, 2014. július 22., kedd (MTI) – A kormányzat kiemelt célja, hogy minél több embernek biztosítson a mezőgazdaság tisztességes megélhetést Magyarországon, ezért dolgozta ki a Még több munkahelyet a mezőgazdaságban! elnevezésű programot – közölte a földművelésügyi miniszter kedden az MTI-vel.

Fazekas Sándor kiemelte: ezzel a programmal az állattartók számára biztosítanak többletforrásokat, amelyek az állami költségvetésben eddig nem szerepeltek. A támogatási rendszer átalakításával a kormány a munkaigényes mezőgazdasági ágazatok számára, a munkahelyek megőrzése és új munkahelyek teremtése érdekében indítja el a programot.

A foglalkoztatás további tartós növelése érdekében a kabinet ezzel a lépéssel biztosítja, hogy az állattenyésztők, a zöldség- és gyümölcstermelők, valamint vetőmag-előállítók többletlehetőségekhez – forrásokhoz – jussanak a következő időszak támogatásiból, és minél több embernek tudjanak munkát adni vidéken – tette hozzá.

A miniszter aláhúzta: konkrét döntés született arról, hogy a kormány az állattenyésztés számára 2020-ig ütemezetten 212 milliárd forint munkahelyteremtést segítő plusztámogatást biztosít. Ebből az összegből 180 milliárd forintot a nemzeti költségvetésből különít el az eddig tervezett támogatásokon felül.

Jövőre ez hozzávetőleg 33 milliárd forint célzott többletforrást jelent az állattenyésztők számára az eredetileg tervezett támogatásokhoz képest. A program nagyságrendjét mutatja, hogy 2014-ben összesen 42 milliárd forint, 2015-ben pedig ugyanakkor már 75,5 milliárd forint áll rendelkezésre a Földművelésügyi Minisztérium e célra szolgáló előirányzatában az állattenyésztési programokra.

A kormányzat az állattartók számára további, jelentős termeléshez kötött, tehát célzott támogatási lehetőségekkel is élni fog a közvetlen termelői támogatások keretében 2015-től.

A kertészet számára az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) és a termeléshez kötött támogatásokon keresztül az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból, a vetőmag-előállítás számára az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból kíván további forrásokat biztosítani munkahelyek teremtése érdekében.

A kabinet minden lehetőséget felhasznál a kis és közepes gazdaságok megerősítéséhez, továbbá a munkaigényes ágazatok helyzetbe hozásához, gazdálkodási lehetőségeik javításához – tájékoztatott Fazekas Sándor.

MTI 2014. július 22.